Românii: „vinovații de serviciu” când vine vorba de migrație

Articol publicat in sectiunea UK, despre români pe data 10 martie 2014

sad woman

 

Migrația netă, între Statistici și Politică

 

Românii sunt prezentaţi de ziarele britanice drept principala cauză a creşterii cifrei migraţiei nete din Marea Britanie, deşi România nu se află în topul ţărilor care furnizează cei mai mulţi imigranţi Regatului Unit, conform ultimelor cifre comunicate de Oficiul Naţional de Statistică pentru anul 2013.

Migraţia netă a crescut în Marea Britanie în decursul anului 2013, ajungând la 212.000 de persoane, atrage atenţia BBC News în ediţia sa online din 27 februarie, citând ultimele date oficiale prezentate de Oficiul Naţional de Statistică (ONS). În aceste condiţii, obiectivul politic de a reduce această cifră până la sub 100.000/an, aşa cum au promis electoratului britanic conservatorii majoritari în coaliţia de guvernământ de la Londra, pare irealizabil, apreciază reprezentanţii aceleiaşi publicaţii.

 

Europeni vs. non-europeni

Migraţia netă – indicator calculat ca diferenţa dintre numărul străinilor care s-au stabilit în Regatul Unit şi totalul persoanelor care au părăsit ţara – a ajuns la 212.000 în septembrie 2013, au raportat specialiştii ONS la finele lunii februarie. Cifra i-a îngrijorat pe guvernanţi şi pe analiştii politici, pentru că ea a fost mai mare cu aproximativ 60.000 comparativ cu anul 2012. Atunci migraţia netă era de doar 154.000.

Circa 532.000 de oameni au migrat spre Marea Britanie în intervalul de un an dintre septembrie 2012 şi septembrie 2013, şi numai 320.000 de persoane au plecat din această ţară în aceeaşi perioadă.

Dintre cei veniţi aici, 209.000 au sosit din statele Uniunii Europene, în creştere faţă de anul anterior, când numărul cetăţenilor UE stabiliţi în regat era de numai 149.000, conform rapoartelor ONS.

În acelaşi timp, non-europenii care s-au mutat în interiorul graniţelor Regatului Unit au totalizat 244.000 de migranţi. Cifra, deşi mai mare decât cea a europenilor, este mai mică decât cea înregistrată în 2012, an în care soseau în Marea Britanie 269.000 de imigranţi de pe celelalte continente ale lumii.

„Creşterea migraţiei nete se datorează numărului tot mai mare de cetăţeni ai Uniunii Europene care se stabilesc în Regatul Unit”, deduc autorii articolului publicat pe website-ul BBC News.

 

Cei mai puţini dintre cetăţenii UE

Doar 24.000 din cei 209.000 cetăţeni UE stabiliţi în Marea Britanie în perioada septembrie 2012 – septembrie 2013 sunt români şi bulgari, reiese din cifrele date publicităţii recent din ONS; adică mai puţin de 9%. Două treimi din cifra totală este reprezentată de oameni care au venit aici pentru a munci, iar o treime o constituie tinerii veniţi la studii. Totuşi, analiştii apreciază că numărul cetăţenilor veniţi din România sau Bulgaria a crescut semnificativ, pentru că, în urmă cu un an, cifra celor recent veniți în regat din cele două state est-europene era de doar 9.000.

Raportul ONS precizează â că cei mai mulţi indivizi care au migrat în 2013 din statele UE în Marea Britanie provin din Polonia, Spania, Italia şi Portugalia. Mai exact, 65.000 de persoane ajunse în regat în perioada analizată provin din nucleul celor 15 state considerate membre mai vechi ale Uniunii Europene. Și aproape 120.000 de cetăţeni europeni au venit în Marea Britanie din grupul A8 al ţărilor admise în UE în 2004.

 

Ce zic guvernanţii?

Anunţul privind creşterea cu aproximativ 58.000 a cifrei migraţiei nete, anunț făcut de curând de către Oficiul Naţional de Statistică din Marea Britanie, este considerat de analişti unul profund defavorabil pentru premierul David Cameron, respectiv pentru Theresa May, ministrul de interne în guvernul de la Londra. Cei doi, în calitate de lideri ai Partidului Conservator, au promis alegătorilor britanici reducerea drastică a migraţiei până când aceasta va ajunge la ordinul a doar câteva zeci de mii de persoane. Guvernanţii ar trebui să realizeze acest deziderat până la data următoarelor alegeri parlamentare programate a se desfăşura în mai 2015.

Premierul David Cameron continuă şi în prezent să susţină că va realiza ceea ce şi-a propus. „Reducerea migraţiei de la cifra actuală de ordinul sutelor de mii până la doar câteva zeci de mii este, fără îndoială, principalul nostru obiectiv. Vom depune în continuare eforturi pentru a ne atinge acest ţel”, a declarat liderul conservator jurnaliştilor BBC. „Vom trece la aplicarea măsurilor pe care le considerăm cele mai corecte în acest scop”, a întărit Cameron.

Opinia sa a fost susţinută şi de noul ministru al imigraţiei, conservatorul James Brokenshire, care a subliniat că percepe intenţia de reducere severă a migraţiei până în vara anului 2015 ca pe o „ţintă accesibilă”.

 

Românii de pe străzile Angliei

Românii şi bulgarii reprezintă aproximativ un sfert din numărul total al oamenilor care dorm pe străzile din Anglia, se susţine într-un articol apărut în 26 februarie în tabloidul Daily Express. Cifrele au fost preluate dintr-un raport recent care reflectă înmulţirea persoanelor fără locuinţă pe teritoriul regatului, conform publicaţiei.

Majoritatea oamenilor care trăiesc pe străzi în Anglia provin din rândul imigranţilor, a rezultat dintr-un sondaj realizat în luna octombrie şi noiembrie a anului trecut. Studiul a mai arătat că numărul românilor fără adăpost din oraşele Țării Albionului a crescut cu 50% pe parcursul a 12 luni.

Peste 2.400 de persoane îşi duceau viaţa pe străzi în întreaga Anglie, la finele anului trecut. Dintre aceştia, 497 erau români. Numărul lor era mai mare decât în 2012, când doar 329 de astfel de persoane de naţionalitate română se aflau în evidenţele consiliilor locale. Cifrele au rezultat de pe urma situaţiilor centralizate prezentate de consiliile locale din întreaga ţară în toamna anului trecut.

Majoritatea oamenilor străzii care îşi duc viaţa în capitala Marii Britanii (53%) sunt străini stabiliţi în această ţară; şi 28% dintre aceştia sunt de origine est-europeană, a mai rezultat din acelaşi studiu.

Cifrele comunicate trădează „o realitate şocantă care constituie rezultatul trist al politicii de deschidere faţă de migraţia în interiorul Uniunii Europene”, a opinat, în articolul din Daily Express, Suzanne Evans, reprezentanta partidului naţionalist UKIP. „Existenţa oamenilor fără adăpost care îşi duc viaţa pe străzile oraşelor engleze ar trebui, în mod normal, eradicată. Doar că apartenenţa Marii Britanii la Uniunea Europeană amplifică foarte mult acest fenomen. Aceasta dovedeşte cu claritate că Regatul Unit ar duce-o mult mai bine fără imigranţii pe care suntem obligaţi să îi acceptăm în virtutea normelor UE aflate în vigoare. Mi se pare un non-sens că oameni din alte state europene în care locuinţele se vând la preţuri foarte scăzute vin în Regatul Unit, unde costurile imobilelor sunt printre cele mai mari. Aşa se face că mulţi din aceşti imigranţi ajung să trăiască pe străzi”, a mai spus Suzanne Evans, politician din cadrul UKIP.

 

 

Împotriva politicii migraţiei

a guvernului Cameron

 

Promisiunile conservatorilor în ceea ce priveşte diminuarea drastică a numărului străinilor care vin anual în Marea Britanie sunt puse la îndoială de adversarii lor politici, ca şi de partenerii liberal-democraţi din actuala coaliţie de guvernământ.

 

Pro imigraţie

Creşterea numărului de imigranţi raportat de ONS pentru anul 2013 a fost salutată de ministru afacerilor din guvernul Cameron, liberal-democratul Vince Cable.

„Cred că ultimele date publicate de Oficiul Naţional de Statistică pot fi considerate ca o veste bună. De fapt, migraţia netă creşte şi pentru că numărul britanicilor care se hotărăsc să plece din ţara lor natală este tot mai mic. Înseamnă că din ce în ce mai mulţi localnici obţin locuri de muncă convenabile aici”, a comentat Vince Cable.

Acesta a ţinut să accentueze că obiectivul unei migraţii nete reduse până la doar câteva zeci de mii nu este îmbrăţişat de întreaga coaliţie care guvernează în prezent Marea Britanie, ci doar de Partidul Conservator.

 

„O harababură”…

Politica guvernului Cameron privind migraţia este caracterizată drept „o harababură” de către Yvette Cooper, deţinătoarea portofoliului de ministru de interne în guvernul din umbră alcătuit de opoziţia laburistă. „David Cameron a făcut promisiuni fără acoperire, nelăsând loc pentru niciun «dar» sau «poate». El a afirmat, pur şi simplu, că va reduce cifra migranţilor de la sute de mii până la zeci de mii, deşi migraţia netă continuă să crească. În urmă cu numai cinci luni, ministrul de interne Theresa May susţinea că politica guvernului privind migraţia este un real succes. Acum însă, după publicarea ultimelor date ONS, niciun reprezentant al cabinetului Cameron nu mai spune nimic…”, a comentat Yvette Cooper.

 

UKIP: „Să ieşim din UE”

Ieşirea Marii Britanii din UE este considerată unica soluţie pentru diminuarea prezenţei imigranţilor în regat, conform lui Nigel Farage, preşedintele partidului naţionalist anti-european UK Independence Party (UKIP).

„Raportul publicat recent de Oficiul Naţional de Statistică ne arată cu claritate că guvernanţii nu au absolut niciun control asupra migraţiei. Cum poţi să fixezi anumite ţinte în ceea ce priveşte numărul imigranţilor când nu poţi lua decizii referitoare la cine are şi cine nu are dreptul să intre în această ţară. Și lucrurile vor continua să fie la fel atât timp cât nu vom refuza politica porţilor deschise în cadrul Uniunii Europene. Trebuie să recâştigăm controlul asupra propriilor noastre frontiere. Altfel, totul este o păcăleală… ”, a conchis Nigel Farage.

—————————————–

„Imigranţilor din Asia le-au revenit 275.709 de vize, reprezentând 52% din totalul celor 523/574 de astfel de documente eliberate în perioada septembrie 2012 – septembrie 2013 la nivelul întregului Regat Unit. Indienii şi chinezii sunt primii în topul celor care au obţinut vize britanice, fiecare dintre aceste două naţionalităţi obţinând 15% din cifra totală a documentelor eliberate. Numărul acestora a crescut cu 25.034 faţă de anul anterior, în condiţiile în care datele nu iau în considerare vizele de tranzit, nici persoanele care s-au aflat în Marea Britanie pe termen scurt. Cele mai importante creşteri privind cifra cererilor de vize au fost înregistrate în rândul imigranţilor veniţi din China, SUA, Brazilia şi Libia.”

Extras din raportul ONS privind evoluţia migraţiei nete în Marea Britanie, dat publicităţii în 27 februarie 2014

——————————————

 

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!