Românii vor altă clasă politică

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 22 mai 2015

clasa politicaMajoritatea românilor susțin ideea schimbării clasei politice din țara noastră, relevă un sondaj realizat de Inscop Research. 73,3% dintre români cred că ar trebui schimbată clasa politică din țara noastră, față de doar 15,4% care consideră că nu este nevoie de o asemenea schimbare.

Potrivit unui comunicat transmis miercuri presei, sondajul arată că un procent important dintre subiecții chestionați crede că nu este nevoie de partide noi pentru că toate formațiunile politice apărute în ultima vreme au dezamăgit. În ceea ce privește ideologia pe care ar trebui să o aibă un partid politic nou, românii preferă o orientare liberală sau social-democrată. Pe de altă parte, nu există o majoritate dispusă să voteze un partid nou înființat.

Solicitați să își exprime părerea cu privire la ideea înființării de partide noi în România, 42,8% dintre respondenți consideră că nu e nevoie de partide noi pentru că toate formațiunile politice apărute în ultima vreme au dezamăgit. 24,6% spun că toate partidele existente acum în România trebuie să dispară și să fie înlocuite cu unele noi, în timp ce 24,5% cred că este nevoie de partide noi, dar că acestea nu au șanse să supraviețuiască între formațiunile politice care există deja, iar 8,1% nu au răspuns la întrebare.

La întrebarea „ce orientare ideologică ar trebui să aibă un partid nou pentru a fi votat”, respondenții au ales următoarele variante: 24,1% liberală, 20% social-democrată, 18,5% fără o ideologie anume, 6,1% monarhistă, 3,9% naționalistă, 3,8% ecologistă, 1,8% altă ideologie, iar 21,7% nu au știut sau nu au răspuns. De asemenea, 35,8% dintre români susțin că nu ar vota un partid nou, în timp ce 29,8% spun că ar vota un partid nou, 23,6% sunt nehotărâți, iar 10,8% nu au știut sau nu au răspuns la întrebare.

Totodată, 30,3% dintre persoanele care au acces la internet și 29% dintre respondenții care nu beneficiază de acest serviciu au declarat că ar vota un partid nou înființat. 33% dintre românii cu acces la internet și 41% dintre cei care nu beneficiază de acest serviciu au declarat că nu ar vota un partid nou înființat. Sunt nehotărâți 25,8% dintre cei cu acces la internet și 19,6% dintre cei fără. Nu au răspuns sau nu au știut să răspundă la întrebare 11% dintre subiecții care au acces la internet și 10,4% dintre cei fără.

Mai mult, 29,5% dintre românii care au cont pe rețele de socializare și 30,1% dintre cei fără un astfel de cont ar vota un partid nou. 41% din cei care nu au cont pe rețele de socializare și 29,5% dintre persoanele care au un astfel de cont nu ar vota un partid nou. 28% dintre subiecții care au conturi pe rețelele de socializare și 20% dintre cei care nu au un cont sunt nehotărâți. 13% dintre persoanele chestionate care au cont pe rețelele de socializare și 8,9% care nu au un astfel de cont nu au răspuns sau nu au știut să răspundă la întrebarea pusă de operatorii de sondaj.

Barometrul Inscop-Adevărul despre România a fost realizat de Inscop Research la comanda „Adevărul” în perioada 23-30 aprilie 2015. Volumul eșantionului a fost de 1.085 persoane și este reprezentativ pentru populația României de 18 ani și peste 18 ani.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!