Românul care insistă să traverseze înot Canalul Mânecii

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 17 iulie 2016

Avram Iancu_Dincolo de limite

Avram Iancu este un bibliotecar din Petroşani care doreşte să devină al doilea român care traversează înot, fără costum de protecţie, Canalul Mânecii, după ce în august anul trecut, un alt român, Dan Canta, reuşea să facă acest lucru, la vârsta de doar 16 ani. Avram Iancu are deja trei încercări la activ, însă este hotărât să nu se lase bătut, astfel că pe finalul acestei luni va forţa pentru a patra oară.

Avram Iancu este în Anglia de miercuri. Aflat la Dover, românul şi-a programat o serie de antrenamente în apele reci ale Canalului Mânecii, urmând ca într-o zi din intervalul 26-31 iulie să atace cei 42 de kilometri dintre Dover şi Calais.

Din considerente materiale, Avram Iancu va merge singur şi tot aşa se va antrena în săptămânile care urmează.

—————————————Avram Iancu_Canalul Manecii

„În acest an m-am antrenat în ape reci, de 8-9 grade Celsius. De aceea, sper să percep apa din Canalul Mânecii ca fiind la o temperatură potrivită pentru înot. Mă voi antrena constant şi doresc să ajung la cel puţin opt ore de înot continuu, în timpul pregătirilor.”

Avram Iancu

—————————————

Bărbatul din Petroșani se află la a patra încercare de a traversa înot Canalul Mânecii, doar în slip şi cu o cască pe cap, aşa cum prevăd normele de omologare ale Channel Swimming Association (CSA) – organizaţia acreditată în domeniu.

El a mai încercat, în august şi octombrie 2014 şi apoi în august 2015, să traverseze înot Canalul Mânecii, fără costum de neopren, dar a eşuat la câțiva kilometri de malul francez, după ce organizatorii i-au cerut să se oprească din cursă pentru că valurile și curenţii mării i-ar fi pus viaţa în pericol.

De la prima traversare înot a Canalului Mânecii, în anul 1875, doar 1.345 de persoane au reuşit această performanţă singuri, se menţionează pe site-ul organizaţiei amintite.

Avram Iancu a întotat în ultima vreme încercând să promoveze diferite cazuri umanitare. De această dată, conform spuselor sale, „întregul efort de a traversa înot Canalul Mânecii, fără costum de protecţie, îl dedic unui mare simbol naţional. Aşadar, la sfârşitul lui iulie voi înota în «Iadul de gheaţă» pentru «Cuminţenia Pământului», opera marelui nostru simbol naţional, Constantin Brâncuşi. (…) Haideţi ca împreună să luptăm şi să o aducem acolo unde îi este locul, în România.”

„Eu voi dona 1200 de lei, tu trebuie să donezi cât poţi”, a scris bibliotecarul pe site-ul său personal, iancuavram.ro, „mă înfioară gândul că (n.r. «Cuminţenia Pământului») ar putea fi a altcuiva”.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!