Românul care a măturat Marea Britanie. La propriu

Articol publicat in sectiunea Muncă, Poveşti româneşti pe data 28 februarie 2016

uk_construction worker sweeping

„Să nu mai văd niciodată în viaţa mea o mătură. Mi-e lehamite de ele şi le voi urî toată viaţa mea!” Sechelele îi aparţin unui român de 31 de ani din Hunedoara care a măturat timp de patru luni de zile cât pentru o viaţă întreagă. În urmă cu mai bine de un an de zile, tânărul a primit un loc de muncă ca labourer (muncitor necalificat) într-un site de construcţii. Din sfaturile apropiaţilor, s-a aşteptat la ce este mai greu şi mai rău, însă jobul pe care l-a avut pe şantier l-a lăsat fără prea multe cuvinte… și cu traume pentru totdeauna.

După multe luni de zile de când „a lăsat mătura jos”, M.P., un tânăr de 31 de ani din Hunedoara, povesteşte că prima sa experienţă de muncă în Marea Britanie o va ţine minte mult şi bine. Nici nu ar avea cum să o uite prea repede, mai ales că, mai rar sau mai deloc, sunt bărbaţi care au trecut prin astfel de situaţii: să măture câte opt ore pe zi, şase zile pe săptămână, timp de patru luni de zile, săli, hale şi spaţii imense. Tot timpul acesta transformat în kilometri… vreo câteva sute.

„Acum o iau mai în glumă, mai râd şi mai fac haz de necaz cu prietenii, pentru că a trecut şi mă gândesc că oricine are experienţe mai traumatizante ca şi imigrant prin străinătate. Însă la acea vreme, în toamna anului 2013, când am venit în Londra, a fost un coşmar. Aproape patru luni de zile am dat cu mătura de dimineaţa până seara. A fost îngrozitor, că ajunsesem să nu mă mai pot controla şi să distrug toate măturile pe care le vedeam în faţa ochilor. Nu aveam acte şi era destul de dificil să obţii National Insurance Number sau să îţi deschizi un cont bancar, aşa că nu aveam cum să renunţ la muncă, pentru că aveam de plătit chiria şi alte cheltuieli. A fost ceva de nedescris pentru mine, mai ales că nu prea am avut tangenţe cu treburile casnice în trecut, iar în România lucrasem ca agent de vânzări şi apoi ca marchandiser pentru Procter&Gamble. Dar nevoia te împinge să faci de toate, chiar şi să devii măturător la Londra”, ne povesteşte tânărul din Hunedoara.

————————————–

„În fiecare zi aveam de măturat câte trei etaje imense unde se construiau birouri. Imaginaţi-vă o clădire de zece etaje cu fiecare etaj de câteva sute de metri. Îmi venea să plâng înainte de a ajunge la muncă. Lunea dimineaţa nici nu voiam să ies din casă. Poate părea o glumă, dar ajunsesem să am bătături la mâini de cât dădusem cu mătura. Era frustrant şi, când vedeai o hală mare plină cu lemne, rumeguş sau bucăţi de metal, te apuca disperarea. Eu trebuia să fac curat după tâmplari şi după electricieni.”

M.P., 31 de ani, despre experienţa sa ca măturător într-un şantier din Londra

————————————–

 

Jobul care a lăsat urme adânci

Traumele prin care trecea zilnic pe şantier şi-au pus amprenta şi pe viaţa sa personală, mărturiseşte tânărul de 31 de ani. Pe lângă faptul că se întorcea zilnic abătut şi cu dureri la mâini, relaţia cu iubita lui începuse să se clatine.

 

trimiteri-sus-4

Onorabilul job de gunoier. Te-ai gândit vreodată?

Am învățat meserie din mers și… de pe YouTube

Român să fii, noroc să ai!

DOUĂ JOB-URI. PENTRU CÂT TIMP?

trimiteri-jos-4

 

„Poate lumea nu o să creadă, dar mă dureau atât de tare mâinile, ţineam câte 8 ore pe zi o mătură în mâini, încât dimineaţa mă trezeam cu mâinile încleştate şi amorţite. Prietenii îmi spuneau mereu că sunt norocos că fac asta, pentru că munca de labourer este mult mai grea. Trebuie să cari plăci de beton, să descarci paleţi, să ridici, te doare spatele… eu cred că dacă pui un bărbat timp de o săptămână să măture încontinuu… rupe toate măturile pe care le vede în cale. Asta cred eu”, povesteşte M.P.

 

Nici primul, nici ultimul

Experienţa sa, ca măturător, nu va fi dată uitării prea curând, chiar dacă tânărul are acum un loc de muncă mai bun. Lucrează ca manager la un restaurant de pe Oxford Street. Este conştient că mulţi români au trecut prin tot felul de situaţii neplăcute, chiar a întâlnit un coleg de muncă român care i-a povestit o întâmplare asemănătoare, ne povesteşte acesta.

„Am şi râs cu lacrimi când un coleg de muncă mi-a povestit că primul său job în Londra a fost «ajutor în bucătărie», iar şeful său de la acea vreme l-a pus să spele vase încontinuu. Oale mari în care se gătea, tot felul de maşinării de bucătărie, chiar un ceaun în care se făcuseră nişte sosuri care se lipiseră şi abia se mai puteau înlătura, încât, la un moment dat, a dat cu oalele de pământ la propriu, şi-a dat şorţul jos şi a plecat fără să se uite înapoi de la acel loc de muncă. Experienţe şi experienţe… se pare că nu sunt singurul cu traume”, glumeşte românul de 31 de ani.

————————————–

„Ajunsesem chiar să mă cert cu prietena mea din cauza muncii şi a frustrărilor mele. Dacă mă ruga să o mai ajut la treburile casnice de prin casă sau să dau cu aspiratorul… scoteam flăcări pe nas. Nu mai puteam să aud de mătură şi de tot ce are legătură cu acest lucru. Simţeam că lumea nu înţelege cât de greu este să mături sute de kilometri întregi.”

M.P.

————————————–

 

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

O parere la “Românul care a măturat Marea Britanie. La propriu”

  1. alexandru Spune:

    Pretenas de la mătură la manager? Puțin probabil. După 4 luni ai sechele. Dacă făceai un an. Ești un idiot

Spune-ti si tu parerea!