Românul care a vândut tablouri de £3.000.000

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Poveşti româneşti pe data 10 noiembrie 2014

Londra_Adrian Ghenie_Duchamp’s Funeral I

Trei lucrări ale pictorului român Adrian Ghenie s-au vândut cu suma totală de 1,2 milioane de lire sterline la două licitaţii de artă desfăşurate în 17 şi 18 octombrie, la casa de licitaţii londoneză Sotheby’s, au relatat mai multe publicaţii de artă la sfârşitul lunii trecute. Tranzacţiile confirmă succesul artistului plastic originar din Baia Mare care a fost comparat cu marele Brâncuşi în 30 iunie, când reuşea un record similar, vânzând un singur tablou cu 1,42 milioane de lire sterline, tot la Sotheby’s.

 

Vedetă la casa de licitaţii Sotheby’s

Lucrarea Duchamp’s Funeral I realizată de Adrian Ghenie a fost achiziţionată pentru 1.022.500 de lire sterline. Aceasta a fost una dintre vedetele licitaţiei din 17 octombrie. Pictura vândută a fost realizată în 2009, în ulei pe pânză. Înainte de şedinţa de licitaţii, valoarea ei fusese evaluată la doar 400.000-600.000 de lire sterline. Duchamp’s Funeral I a fost una dintre cele mai scumpe picturi tranzacţionate în cadrul licitaţiei.

Alte două picturi ale lui Adrian Ghenie aveau să fie vândute peste numai o zi, la aceiaşi casă de licitaţii din capitala Marii Britanii. Pictura Study for the Devil realizată în tehnica acrilic şi fotocolaj pe hârtie a fost achiziţionată cu 12.500 de lire sterline, în timp ce uleiul pe pânză Hunger, datată 2008, s-a vândut cu 116.500 lire sterline.

Vânzarea a trei picturi ale lui Adrian Ghenie cu suma totală de aproximativ 1,2 milioane sterline la Sotheby’s  nu reprezintă primul mare succes al artistului român la casa de licitaţii din Londra. Tabloul său The Fake Rothko a fost vândut pentru 1.426.500 de lire sterline, tot la Sotheby’s, în 30 iunie.

 

Un băimărean în marile muzee ale lumii

Adrian Ghenie are 37 de ani, s-a născut în 1977 la Baia Mare şi a absolvit Universitatea de Arte şi Design din Cluj. „După ce am absolvit Academia, m-am mutat la Viena pentru doi ani. Am eşuat din toate punctele de vedere, eram un dezastru. Locuiam cu mama. Te întorci, planurile tale sunt prăbuşite, nu ai nicio perspectivă. Ne-am întrebat ce naibii facem? Şi răspunsul era destul de simplu: ne vom deschide propria galerie”, mărturisea Ghenie despre momentul de cotitură al carierei sale, într-un interviu acordat pentru Muzeului de Artă Modernă din San Francisco şi preluat de cotidianul Adevărul.

Băimăreanul Adrian Ghenie locuieşte acum la Berlin, oraşul unde îşi are propriul atelier. Lucrările sale au fost expuse şi în Statele Unite, Italia, Germania sau Franţa.

Ascensiunea lui Ghenie a fost remarcată şi în cotidianul britanic The Independent care a publicat un interviu cu acesta la începutul lunii iunie din acest an. Specialiştii spun că acesta este doar începutul pentru tânărul pictor român. Cel mai probabil, cota sa va creşte, iar lucrările lui vor ajunge să fie expuse în cele mai mari muzee ale lumii. 

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!