Românul care vrea să ajungă cosmonaut la NASA

Articol publicat in sectiunea Educaţie şi învăţământ, Poveşti româneşti pe data 3 noiembrie 2014

Londra_Sergiu Iliev_student_ inginerie aeronautica

Ar vrea să devină astronaut la NASA. Iar dacă i s-ar împlini visul, ar putea fi, peste câțiva ani, primul român care a ajuns pe o asemenea poziție în cadrul renumitei agenții spațiale nord-americane. Până atunci însă, studiază intens ingineria aeronautică. Este student la Universitatea Imperial College London și a obținut deja numeroase performanțe în domeniul în care se pregătește să exceleze…

 

Studiază ingineria aeronautică la Imperial College London

Se numește Sergiu Iliev și vine din Constanța. Acolo a terminat liceul și de acolo a pornit în lume. A ajuns la Imperial College London, în capitala Marii Britanii, în 2012 și s-a remarcat prin rezultate excepționale la învățătură, dar și prin pasiunea sa pentru domeniul pe care îl studiază.

„În primul rând, voi prezenta contextul în care mă aflu în prezent. Sunt la începutul anului III și studiez inginerie aeronautică (MEng Aeronautical Engineering) la Imperial College London, în Marea Britanie. Pe primii doi ani am reușit să obțin o medie ce intră în categoria «first» în Marea Britanie sau tradițional, «magna cum laude»”, ne-a dezvăluit Sergiu Iliev.

Rezultatele deosebite obținute i-au deschis calea spre alte programe de studiu. „Asta mi-a creat oportunitatea de a participa la un scurt stagiu în Austria, organizat de Agenția Spațială Europeană (ESA – n.r.).”

Constănțeanul s-a evidențiat și cu această ocazie:

—————————–

„Acolo am avut ocazia să mă întâlnesc cu studenții și tinerii cercetători aflați în elita acestui domeniu, în Europa. Echipa mea a proiectat o misiune spațială în două săptămâni și am primit cele mai multe premii ca urmare a calității muncii noastre. Cu acest subiect am scris și o lucrare științifică care a fost publicată într-un jurnal”, mărturisește acesta.

—————————–

 

Colaborator al Agenției Spațiale Europene

Colaborarea lui Sergiu Iliev, student în anul III la College Imperial London, cu ESA nu a fost unica sa experiență într-o agenție spațială. „Am avut norocul de a fi selectat pentru un program de două săptămâni de cursuri și teorie în Rusia, organizat de Agenția Spațială a Federației Ruse, la universitatea aerospațială din Samara (oraș din partea de sud-est a teritoriului european al Rusiei –n.r)”, ne-a spus Sergiu. Acesta a precizat că „pentru toate aceste proiecte am primit sponsorizare…”. Banii au venit de la un politician român, primar într-o localitate de pe litoralul românesc al Mării Negre, dar și de la universitatea unde studiază în prezent, Imperial College London, respectiv de la City & Guilds Alumni Association, o fundație din cadrul aceleiași instituții de învățământ respectiv.

În cursul acestui an, tânărul român care visează să ajungă astronaut s-a inițiat în domeniul cercetării în domeniul aerospațial. „Anul acesta am avut șansa de a face cercetare sub supravegherea unui profesor universitar și am învățat cum oamenii de știință lucrează în mod practic”, adaugă cu satisfacție Sergiu Iliev.

—————————–

„Obiectivul meu ca inginer este acela de a schimba lumea. Doresc să îmi aduc propria contribuție la dezvoltarea tehnologiei aerospațiale actuale și la creșterea capacității de a explora spațiul. Asta pentru că «ceea ce am făcut pentru noi înşine moare o dată cu noi; ceea ce am făcut pentru alţii şi pentru lumea întreagă rămâne şi este nemuritor», după cum spune Albert Pike (avocat, ofițer și scriitor american care a trăit în secolul al XIX-lea – n.r.) Aceste țeluri pot părea doar niște idealuri intangibile, dar eu cred cu adevărat că ele pot deveni realizabile prin pasiune. Iar ingineria aerospațială este o profesie al cărei potențial nu se poate descrie în cuvinte!”

Sergiu Iliev, student la inginerie aeronautică, Imperial College London

—————————–

 

Cu optimism, spre viitor

Tânărul român originar din Constanța are țeluri foarte bine definite în ceea ce privește viitorul său. „Obiectivele mele pe termen lung sunt să devin pilot și apoi astronaut în cadrul NASA sau ESA” spune Sergiu Iliev, în modul cel mai firesc. „După ce îmi iau licența de Masters în Engineering, voi lucra un an în domeniul ingineriei aerospațiale, în timp ce voi urma cursurile de pilot (dacă obțin sponsorizare). Apoi îmi doresc să aplic pentru o poziție în ESA.”

Până atunci, Sergiu își mai propune să urmeze un doctorat care să îi poată fi de folos dacă se va decide să lucreze în cercetare, „într-o anumită secțiune”. „În prezent sunt interesat de zborul hipersonic și noi modalități pentru transportul în spațiu”, ne-a mai povestit studentul român de la Imperial College London despre preocupările sale.

 

Dezvoltarea aeronauticii în România

Londra_Sergiu Iliev_student_ inginerie aeronautica1

Lui Sergiu Iliev i-ar place ca pe viitor să contribuie la dezvoltarea domeniilor ingineriei și cercetării aeronautice din țara sa natală. „În timpul universității am urmat și cursuri suplimentare în business, pentru că în viitor mă gândesc să deschid o afacere în domeniul aerospațial în România. Mi-am propus să contribui cum pot pentru a dezvolta acest domeniu și în țara noastră”, ne-a declarat constănțeanul. El a adăugat că, deși în România există „destul de multe companii care au domeniul de activitate în aceste domenii, ele nu sunt foarte cunoscute”. În același timp, mulți dintre studenții români care studiază aeronautica în cadrul Universității București „sunt obligați să se reprofileze după terminarea facultății”.

—————————–

„Cred că «rețeta» pentru a obține succesul în orice domeniu este să îți placă cu adevărat ceea ce faci. Eu sunt pasionat de ingineria aerospațială, așadar aș pune reușitele mele la concursurile NASA, stagiile la Agenția Spațială Europeană și Agenția Spațială a Federației Ruse ș.a. pe seama acestei pasiuni. Așa cum vorbele înțelepte ale lui Confucius spun: «Alege un job pe care îl iubești și nu va trebui să lucrezi nicio zi din viață.”

Sergiu Iliev

—————————–

 

Un „astronaut” în timpul liber

În timpul liber, gândurile lui Sergiu Iliev părăsesc imensitatea spațiului cosmic pentru a se reîntoarce pe Pământ. „Timpul liber îl petrec de obicei ca un turist. La urma urmei, locuiesc în centrul Londrei, însă rar am timp să explorez cu adevărat. Mai ales că universitatea are o multitudine de mici cluburi pentru diverse activități, de la clubul pasionaților de ceai până la cel pentru constructorii de aeromodele și rachete. Sunt membru activ în câteva dintre acestea. De câte ori am ocazia particip și la concerte simfonice gratuite, organizate de Academia Regală de Muzică. Îmi place să citesc și cărți SF, însă în ultima perioadă nu prea am avut timp; cronofagia cursului meu e destul de intensă”, mărturisește Sergiu.

Totuși, chiar și hobby-urile lui Sergiu Iliev au uneori legătură cu domeniul în care se pregătește. „De curând am construit în timpul liber un balon ce a zburat până la o altitudine de 26 de km, pentru a face poze de la limita spațiului, iar aceasta este o premieră pentru universitatea mea”, mai spune cu încântare tânărul din Constanța.

 

Diploma Ambasadorului

Sergiu Iliev a fost unul dintre cei șase români care au fost recompensați cu „Diploma Ambasadorului” în 11 octombrie, în cadrul celei de-a șaptea ediții a Conferinței Studenților, Profesorilor și Cercetătorilor Români din UK. El a primit diploma la categoria „Studenți” direct de la ambasadorul României la Londra, dr. Ion Jinga.

„În primul rând consider că este o onoare că am primit Diploma Ambasadorului (în cadrul Conferinţei Studenților, Profesorilor și Cercetătorilor români din UK), secţiunea Studenţi. Această distincţie marchează contribuţia pe care am adus-o până în prezent în reprezentarea României în străinătate. La această conferință am avut privilegiul să întâlnesc mulți români care m-au făcut mândru de «parens patriae». Aceste persoane sunt cu adevărat extraordinare și sunt sigur că împreună vom face (în continuare) onoare țării noastre de pe teritorii internaționale. Mulțumesc mult organizatorilor pentru că au făcut acest eveniment posibil! Pentru a obține Diploma Ambasadorului trebuie să fii mândru că ești român/româncă și să îți reprezinți țara așa cum un olimpic ar face-o într-un cantonament”, ne-a declarat Sergiu Iliev la câteva zile după ce i-a fost decernată Diploma Ambasadorului.

—————————–

Pe urmele lui Dumitru Prunariu,

primul cosmonaut care a dus România în spațiu

 

Dumitru PrunariuDumitru Dorin Prunariu este primul cosmonaut român. La 14 mai 1981, el a devenit primul și singurul român care a zburat vreodată în spațiul cosmic.

A participat la misiunea Soiuz 40, din cadrul programului spațial „Intercosmos” și a petrecut în spațiu 7 zile, 20 de ore și 42 de minute.

La 12 mai 1981, Dumitru Prunariu a fost confirmat în mod oficial ca primul nominalizat în cadrul zborului spațial româno-sovietic, alături de cosmonautul sovietic colonel Leonid Popov – comandant de echipaj. Iar cosmonautul român Dumitru Dediu și cosmonautul sovietic Iuri Romanenko au fost numiți ca membri ai echipajului de rezervă.

Dintre toți candidaţii din programul Intercosmos, Prunariu a fost singurul cosmonaut care a obținut la examenele și testările finale calificative maxime, în contradicție cu Dumitru Dediu, care a trebuit să repete unele examene pentru a putea fi declarat calificat măcar în echipajul de rezervă.

„Pentru mine, scopul întregii pregătiri l-a constituit zborul cosmic, așa cum era și normal. În toată perioada de pregătire nu m-am gândit niciodată ce va urma după aceea”, afirma Dumitru Prunariu.

La momentul zborului, Dumitru Prunariu a fost cel de-al 103-lea cosmonaut al lumii. Acest zbor de importanță epocală pentru România a situat-o în clubul select al țărilor participante direct la explorarea Universului și totodată atestă tradiția contribuțiilor marilor înaintași români la zborul omului printre stele.

Sursa: Pro TV

—————————–

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

O parere la “Românul care vrea să ajungă cosmonaut la NASA”

  1. Românul ce vrea să fie cosmonaut la NASA Spune:

    […] lume. A ajuns la Imperial College London, în capitala Marii Britanii, în anul 2012. Românul s-a remarcat prin rezultate excepționale la învățătură, dar și prin pasiunea sa pentru domeniul pe care […]

Spune-ti si tu parerea!