Romii, din nou în centrul atenției în Europa

Articol publicat in sectiunea Diaspora în lume pe data 16 decembrie 2015

Markus Wallner

Guvernatorul celui mai vestic land din Austria, Vorarlberg, a spus că romii ar trebui trimiși înapoi în România, deoarece nu sunt interesați să învețe germana sau să se integreze în societatea austriacă.

Markus Wallner a declarat recent că autoritățile orașului Dornbirn vor să le asigure adăpost familiilor de cerșetori care trăiesc pe străzi, inclusiv membrilor minorității rome, scrie The Local, potrivit Ziare.com.

Cu toate acestea, Wallner a adăugat că niciun rom din Vorarlberg nu „este interesat să învețe limba, nimeni nu este interesat de o integrare autentică, nimeni nu este cu adevărat interesat să caute de lucru”.

De asemenea, guvernatorul austriac a menționat că landul său este doar un popas pe ruta cerșetoriei dintre Milano și Frankfurt.

Wallner a mai precizat că a promis bani pentru proiecte de ajutorare a romilor din România, inclusiv ajutarea copiilor care trăiesc pe străzi, și că asta este o mai bună utilizare a fondurilor decât ajutorarea romilor care trăiesc pe străzile din Vorarlberg.

Angajații sociali și grupările de romi din Vorarlberg au criticat atitudinea guvernului față de romi, spunând că politicienii vor să sugereze că aceștia sunt responsabili pentru propria sărăcie și excludere socială și, prin urmare, nu ar trebui ajutați.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!