Romii din parcurile Londrei, din nou în lentila poliției (video)

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 27 aprilie 2015

Londra_romi_Fryent Park_Brent

Ofițerii de poliție britanici au cerut ajutorul colegilor din România și Polonia pentru a-i descuraja pe toți est-europenii care trăiesc clandestin în parcurile din nord-vestul metropolei de pe Tamisa.

Polițiști britanici împreună cu ofițeri de poliție din România și Polonia au desfășurat o acțiune comună, în 13 aprilie, pentru a depista persoanele care trăiesc în condiții improprii, sub cerul liber, pe raza Fryent Park din burgul londonez Brent, situat în nord-vestul metropolei de pe Tamisa. Toți cei care aleg să ducă un astfel de trai sunt est-europeni, majoritatea lor fiind de etnie romă, se arată într-un comunicat de presă transmis de Metropolitan Police.

Polițiștii au reușit să stea de vorbă numai cu doi indivizi în incinta parcului, în timp ce un număr mult mai mare de persoane fără adăpost au fost găsite „la stradă”, în căutarea unui loc de muncă, se arată în același comunicat. Ofițerii au informat persoanele astfel identificate că este ilegal să trăiască în adăposturi improvizate în incinta parcurilor publice și le-au obligat apoi să părăsească spațiul pe care îl ocupau în Fryent Park.

Alți 31 de est-europeni au fost surprinși așteptând oferte de muncă ilegale, plătite „la negru”, cu sume de bani cash, mult sub tariful orar stabilit prin lege, sub forma salariului minim obligatoriu pe economie în Regatul Unit. Din numărul total de persoane astfel depistate, 18 erau din categoria celor fără adăpost. Est-europenii au fost identificați în trei dintre spațiile cunoscute din nord-vestul capitalei britanice ca fiind preferate de lucrătorii care stau „la stradă” în așteptarea unei oferte de muncă  ilegale. Aceștia au primit ulterior consiliere privind drepturile de care beneficiază pe piața muncii din această țară sau au fost îndrumați către asociația caritabilă Ashford Place, ce oferă asistență persoanelor fără adăpost din Brent.

Un singur bărbat dintre toți cei care au intrat în atenția polițiștilor cu ocazia raziei din 13 aprilie va fi obligat să părăsească țara, în maxim 30 de zile, de către serviciul guvernamental specializat în probleme privind imigranții ilegali Immigration Compliance and Enforcement Teams.

 

Controale lunare

Acțiunea organizată de Poliția din Brent în cel mai mare parc din nord-vestul Londrei a avut loc după ce mai mulți localnici au reclamat prezența est-europenilor fără loc de muncă și adăpost care aglomerează zona. Polițiștii au fost însoțiți și de consilieri locali, dar și de reprezentanți ai Office Immigration Enforcement (ICE).

Est-europenii depistați în parcurile și pe străzile din nord-vestul Londrei au fost acuzați de comportament anti-social. Locuitorii din zonă s-au plâns că aceștia fac mizerie în parcuri, intimidează trecătorii și reprezintă o sursă de poluare sonoră în liniștea parcurilor.

Raziile comune organizate de echipe mixte de polițiști români, polonezi și britanici, însoțiți de reprezentanți ai administrației publice locale, vor continua să aibă loc în fiecare lună, susțin autoritățile.

„Lucrăm împreună cu cei de la consiliul local și cu reprezentanți ai serviciilor pentru combaterea migrației ilegale. Ofițerii de poliție din România și cei de la asociația caritabilă Ashford Place ni s-au alăturat, de asemenea. Iar scopul nostru este de a-i descuraja pe oamenii fără adăpost care trăiesc în parcuri”, a declarat Sergeant Bryan Wappat, din cadrul Dollis Hill Neighborhood Policing Team.

————————————–

„Este greu de prevăzut cât de mult va crește numărul est-europenilor care trăiesc în parcurile din Brent, imediat după Sărbătorile Pascale. Avem experiența anilor trecuți, când populația de oameni fără adăpost a crescut odată cu venirea primăverii. De aceea, suntem îndreptățiți să credem că această prezență ar putea deveni mai numeroasă decât ne așteptăm.”

Comunicat de presă, Metropolitan Police

————————————–

 

Colaborare între polițiști

Ofițerii de poliție din România și Polonia care s-au alăturat efectivelor de poliție britanice din districtul metropolitan Brent sunt detașați la Londra în scopul reducerii numărului de fapte infracționale comise de est-europeni în zonă. Colaborarea are loc în cadrul operațiunii Nexus.

Reprezentanții Metropolitan Police au comunicat în ce fel s-a concretizat colaborarea din ultimii ani cu ofițerii de poliție români și polonezi „detașați” în metropola de pe Tamisa:

  • Polițiștii veniți la Londra din România îi ajută pe ofițerii de poliție britanici să comunice cu românii fără adăpost care trăiesc în nord-vestul Londrei. „Există în Brent arii întinse «locuite» de oameni ai străzii. Majoritatea acestor locatari sunt de etnie romă”, se arată în textul aceluiași comunicat.
  • Combaterea activității rețelelor infracționale care se ocupă cu furtul de obiecte de valoare, mai ales de telefoane mobile de la persoane aflate în zone aglomerate, este, de asemenea, rezultatul conlucrării polițiștilor români și polonezi cu colegii lor din Regatul Unit. Aceasta a avut ca rezultat creșterea numerică a arestărilor pentru astfel de fapte, precizează cei de la Metropolitan Police.
  • În plus, colaborarea tripartită româno-polonezo-britanică a îmbunătățit comunicarea dintre efectivele de poliție britanice și cele din România și Polonia. Astfel, dacă de pildă reținem un presupus infractor care a fost surprins furând telefoane mobile, putem afla cu maximă eficiență dacă persoana cercetată mai este urmărită și pentru alte infracțiuni grave comise în propria sa țară sau oriunde altundeva în Europa.

Populația est-europeană din Brent era formată din numai 6.503 de indivizi, conform ultimului recensământ efectuat în 2011. În realitate, cifra este mult mai mare, se susține în comunicatul Metropolitan Police din 13 aprilie. Sursele citate estimează că est-europenii constituie minimum 5% din populația burgului metropolitan Brent, adică peste 15.000 de persoane.

————————————–

„Oamenii străzii care vin din România și sunt de etnie romă și care preferă să trăiască în parcuri trebuie să știe că străzile Londrei nu sunt pavate cu aur.”

Comunicat de presă, Metropolitan Police

————————————–

 

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!