Romii din Slovacia, asociati cu romanii

Articol publicat in sectiunea UK, despre români pe data 25 noiembrie 2013

Romanii din Marea Britanie au ajuns subiectul principal al unei emisiuni radiofonice in care se discuta despre problemele generate de o comunitate de romi stabiliti in orasul Sheffield, din nordul Angliei. Vicepremierul britanic Nick Clegg, invitatul principal al transmisiei, a trebuit sa raspunda la intrebarile referitoare la romani, desi etnicii romi care au provocat dezbaterea erau originari din… Slovacia.

„Natiunea britanica nu mai inseamna nimic ca popor daca nu continuam sa promovam o atitudine deschisa catre intreaga lume”, a declarat transant vicepremierul britanic Nick Clegg, in momentul in care a fost intrebat despre romanii si bulgarii ce ar urma sa vina in Marea Britanie dupa 1 ianuarie 2014. Declaratia a fost facuta in 14 noiembrie, intr-o emisiune radiofonica transmisa de postul LBC (London Broadcast Company) Radio.

 

Romii din Sheffield, ca „in codru”

Cativa romi din Sheffield, care i-au indignat prin comportamentul lor pe localnici, au realimentat dezbaterea publica referitoare la prezenta romanilor in Regatul Unit.

Faptul ca romii se strang in grupuri numeroase si galagioase pe strazile linistite ale orasului i-a facut pe reprezentantii comunitatii pakistaneze din zona Page Hall a localitatii sa infiinteze patrule formate din voluntari civili care functioneaza in fiecare zi din saptamana intre orele 8:00 si 10:00 ale serii. Acestea au rolul de a-i educa pe romi cum trebuie sa se poarte in Anglia, au informat ziarele locale.

Vicepremierul britanic, democrat-liberalul Nick Clegg, a criticat dur comportamentul grupului de etnici romi din Sheffield, atentionandu-i ca sunt datori sa asculte vocea comunitatii locale cand aceasta condamna comportamentul lor ca fiind „ofensiv” sau „intimidant”. Avertismentele sale au fost lansate la scurt timp dupa altele similare, venite din partea lui David Blunkett, parlamentarul laburist care reprezinta alegatorii din Sheffield, fost ministru al muncii si pensiilor in cabinetul condus de Tony Blair. Blunkett a comentat ca romii se poarta de parca ar trai „in codru”. Acesta a spus ca situatia din Sheffield risca sa degenereze, daca nu se iau masuri pentru ca romii sa isi schimbe comportamentul.

 

Minoritate vs. majoritate

Liderul democrat-liberal Nick Clegg a dat dreptate reprezentantului opozitiei laburiste din Camera Comunelor, dar a sustinut, in acelasi timp, politica referitoare la imigranti dusa de actuala coalitie de guvernamant. „David Blunkett are dreptate si exista toate motivele sa fim ingrijorati”, a remarcat Clegg, intr-un interviu telefonic acordat postului radiofonic LBC Radio. „Dar nu cred ca ajuta pe nimeni atitudinea acuzatoare la adresa Guvernului pe care o afiseaza David Blunkett”, a completat vicepremierul.

„Am acceptat fara retineri ca o anumita comunitate etnica sa se stabileasca intr-o regiune oarecare a tarii noastre. Apoi, acesti oameni au inceput sa se comporte de o maniera inacceptabila pentru localnicii din zona si situatia a devenit, intr-adevar, problematica. Și avem tot dreptul sa le spunem noilor veniti ca, atata vreme cat s-au stabilit cu familiile lor in Anglia, ei trebuie sa fie receptivi fata de modul de viata al oamenilor din aceasta tara. Faptul ca etnicii romi se aduna in fiecare seara in numar mare si fac galagie la coltul strazii a ajuns sa fie perceput ca o intimidare de catre localnici. In aceasta situatie, minoritatea trebuie sa se supuna comunitatii locale”, a detaliat Nick Clegg.

 

Vicepremierul, pro-imigranti

Nick Clegg a refuzat pe parcursul aceluiasi interviu sa faca predictii referitoare la numarul romanilor care vor veni in Marea Britanie dupa 1 ianuarie 2014. El a amintit cum guvernele anterioare au gresit cand au incercat sa estimeze numarul polonezilor asteptati in Regatul Unit in 2004, cand opt state est-europene erau acceptate in Uniunea Europeana. „Lectia pe care am invatat-o de la guvernul laburist condus de Gordon Brown este sa nu lansam predictii ce ar putea sa se dovedeasca in final total eronate; pentru ca ele nu fac altceva decat sa submineze si mai mult increderea populatiei”, a explicat liderul liberal-democrat.

Emisiunea a continuat cu o pledoarie a vicepremierului in favoarea imigrantilor din estul Europei. „Sunt un liberal convins si de aceea consider ca tara aceasta este extraordinara tocmai datorita poporului sau, a acestor locuitori cu inimi mari si minti deschise. Sistemul nostru national de sanatate nici nu ar putea supravietui fara forta de munca a imigrantilor care se stabilesc in Marea Britanie. Bineinteles ca suntem datori sa ii incurajam cu precadere pe acei straini care vin aici pentru a munci si a plati taxe, cei care respecta regulile sociale si contribuie la bunul mers al societatii”, a spus Clegg. Acesta a subliniat ca numerosi imigranti stabiliti in Regatul Unit au creat companii prin care au creat locuri de munca, in timp ce personalul medical provenit din afara granitelor tarii nu face altceva decat sa intretina starea de sanatate a localnicilor.

Problema cea mai mare a sistemului de control al imigrantilor nu vine de la est-europeni, ci de la „imigrantii care vin pe baza unor vize temporare, dar uita sa mai plece atunci cand valabilitatea acestor documente expira”, a concluzionat Nick Clegg.

Autor articol: Marcel Istrate
Etichete: , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!