Romii, hoți de lux la Tour Eiffel

Articol publicat in sectiunea Diaspora în lume pe data 9 iunie 2015

Un grup de hoți romi din România – care derula o afacere familială de succes la Turnul Eiffel – este anchetat în prezent în Franța. Polițiștii au aflat cu stupoare că membrii grupului câștigau și 4.000 de euro pe zi din afacerea derulată la picioarele celui mai cunoscut edificiu din Paris.

Potrivit publicației Le Figaro, membrii bandei acționau atât la Turnul Eiffel, cât și la Palatul Versailles de multă vreme.

Grupul era împărțit în echipe de câte 3 sau 4 persoane, care se pierdeau în mulțime. Îmbrăcați sport, cu rucsac și șapcă, aceștia chiar plăteau bilet pentru a urca în Turnul Eiffel. Modul de acționare era simplu: se deturna atenția victimei, timp în care unul dintre ei îi deschidea rucsacul sau îi verifica buzunarele. Un al treilea lua prada și dispărea rapid cu ea. Pentru deturnarea atenției, se făceau selfie-uri, se bloca pasajul de acces în Turnul Eiffel sau se cereau informații. Extrem de eficient, sistemul țintea mai ales turiștii asiatici, despre care se știe că au asupra lor sume mari de bani. În timpul sezonului turistic, fiecare membru al bandei putea câștiga și câte 4.000 de euro pe zi.

Presa franceză scrie că toți trăiau pe picior mare, la hotel, și se deplasau cu taxiul. Mai mult, în 2014, membrii bandei au avut la hotel o notă de peste 100.000 de euro. Potrivit polițiștilor care lucrează la această anchetă împreună cu Ambasada României și ofițeri români trimiși în Franța exact pentru prinderea unor astfel de infractori, o mare parte din câștiguri mergeau în România, unde se făceau investiții imobiliare. Ancheta este începută încă din luna septembrie a anului trecut. Infractorii au fost identificați, mai ales că fuseseră filmați de multe ori de camerele de supraveghere.

Nu e prima oară când rețele de infractori sunt destructurate la Turnul Eiffel, fenomenul părând să se reinventeze la nesfârșit, spun autoritățile franceze. Iar infractorii din România sunt o prezență constantă, nu doar la Turnul Eiffel. În 2009, s-a descoperit că membrii clanului Hamidovic erau responsabili de 75% dintre furturile de la metrou.

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!