Romii și beneficiile. Channel 5, suspectat că falsifică realitatea

Articol publicat in sectiunea UK, despre români pe data 13 aprilie 2014

uk_channel5_roma benefits

Documentarul „Gypsies on benefits & Proud” (Țigani mândri că trăiesc din beneficii), difuzat vineri, 11 aprilie pe canalul Channel 5, prezintă trei familii de romi care pretind că duc în Marea Britanie un trai îndestulat exclusiv datorită banilor primiți de la stat, sub formă de beneficii sociale. Producția i-a revoltat pe britanici, dar și pe numeroși est-europeni stabiliți în Regatul Unit, care au acuzat că aceasta prezintă o realitate înscenată sau falsificată.

Ion Lazăr este un rom din comuna Argetoaia, județul Dolj, o localitate din sudul României „țara cu cea mai mare comunitate romă din Europa”. Bărbatul, sosit în Regatul Unit după 1 ianuarie, a fost filmat de cei de la Channel 5 în România, înainte ca el să pornească în aventura britanică. Lazăr a povestit atunci jurnaliștilor din Regatul Unit că are de gând să adune 40.000 de lire sterline „într-un an sau doi”, din banii primiți de la stat, pentru a construi o casă nouă în țara  natală.

——————————————-

„De ce vorbiți cu toții atât de urât despre țigani?? Cunosc atât de mulți englezi care trăiesc abuzând de sistemul de beneficii sociale, fără ca nimeni să se plângă de această realitate”.

Andreea

Sursă citate: http://www.channel5.com/shows/gypsies-on-benefits-proud/episodes/gypsies-on-benefits-proud

——————————————-

Katarina Cisarova este o slovacă de etnie romă, în vârstă de 43 de ani, care trăiește de șapte ani în orașul Rotherham (comitatul South Yorkshire), împreună cu soțul ei și cei 11 copii, plus încă 11 nepoți.

„În Slovacia nu aveam loc de muncă, nici ce mânca, nu avem nimic. De aceea nu avem de gând să ne mai întoarcem acolo. Ne place în Anglia. Această țară ne-a oferit casă, asistență medicală, școli, beneficii sociale. Este o țară bună. Mulțumim foarte mult, Anglia”, declară soțul femeii care nu muncește, dar primește săptămânal 430 de lire sterline, pentru familia sa.

——————————————-

„Sunt româncă și mi-a fost rușine când am văzut emisiunea. Să fiu sinceră, aș fi de acord ca toți acești romi să fie repatriați. Dar nu toți românii sunt la fel. Eu plătesc taxe în valoare de 11.000 lire sterline pe an…”

Nicole

——————————————-

Viorel Dinu de 25 de ani și-a pierdut ambele picioare într-un accident suferit la șapte ani, în România. El trăiește acum în Nottingham împreună cu părinții săi și se deplasează folosind un «skateboard». În țara natală era nevoit să cerșească pentru a supraviețui. În Marea Britanie primește lunar 750 de lire sterline sub formă de beneficii sociale.

——————————————-

„Conform datelor statistice oficiale din Marea Britanie, în ultimii zece ani migranții UE au contribuit cu 34% mai mult la bugetul de stat decât suma pe care aceștia au primit-o sub formă de beneficii. În schimb, imigranții non-europeni și cetățenii britanici sunt o adevărată povară pentru finanțele publice ale acestei țări, pentru că plătesc mai puțin decât cheltuie din sistemul de beneficii sociale”.

Gabby

——————————————-

Peste 160 de comentarii erau postate pe website-ul www.channel5.com în primele 24 de ore după difuzarea documentarului „Gypsies on benefits & Proud”. Majoritatea aveau ca autori britanici, revoltați de cazurile romilor care trăiesc din beneficii sociale.

——————————————-

„Acest documentar este de un rasism perfid, de cea mai joasă speță…”

David

——————————————-

„Cei de la Channel 5 nu au s-au documentat suficient și au furnizat informații lipsite de acuratețe în cadrul doumentarului. Este imposibil pentru un cetățean european să obțină beneficii sociale, dacă nu a trăit cel puțin trei luni în această țară”, observă un alt vizitator al aceluiași website.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!