Rovana Plumb rămâne interimar la PSD

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 17 iulie 2015

Rovana PlumbRovana Plumb rămâne în funcția de președinte interimar al PSD, au decis social-democrații, în ședința de miercuri a Biroului Permanent Național. Aceasta le-a mulțumit colegilor pentru încredere și a promis că le va asculta punctele de vedere. Propunerea Biroului Permanent trebuie să fie validată la ședința Comitetului Executiv al PSD, care se va desfășura săptămâna viitoare, după cum au stabilit la ședință social-democrații.

Rovana Plumb a susținut o conferință de presă la sediul PSD, în care a vorbit, în primul rând, despre susținerea de care se bucură Guvernul cu Victor Ponta premier.

„Toți colegii din BPN au cerut continuarea guvernării alături de aliații UNPR – prin președintele Gabriel Oprea – și ALDE – prin copreședinții Călin Popescu-Tăriceanu și Daniel Constantin. Gabriel Oprea și-a reafirmat susținerea totală a guvernării împreună cu Victor Ponta prim-ministru și, de asemenea, a colaborării cu președintele PSD în persoana mea”, a declarat Plumb.

Aceasta le-a mulțumit colegilor social-democrați pentru „încrederea pe care mi-au acordat-o de a asigura interimatul la PSD și vreau să vă spun că pentru mine e o mare onoare”, asigurând că la următoarea reuniune a liderilor PSD va asculta „opiniile fiecăruia dintre liderii noștri în ceea ce privește ce avem de făcut pe perioada verii, de continuarea guvernării și de măsurile pe care le vom lua în viitor”.

Premierul Victor Ponta a anunțat duminică, printr-o scrisoare adresată liderilor social-democrați și postată pe Facebook, decizia de „a nu mai ocupa nicio funcție de conducere” în PSD, până la momentul în care își va demonstra nevinovăția față de acuzațiile care îi sunt aduse în justiție. Decizia a fost anunțată în contextul în care Victor Ponta era așteptat la DNA, după întoarcerea sa din Turcia.

„Există, însă, și o situație nouă, specială, față de care trebuie să reacționez: președintele PSD este anchetat de DNA (nu contează cum și de ce!). Și alți colegi ai noștri au renunțat temporar la funcțiile politice pentru a-și lămuri situația juridică. Iar eu nu pot să cer altora să facă un sacrificiu pe care eu nu sunt dispus să mi-l asum! Pentru a nu lăsa ca această situație să afecteze PSD, vă aduc la cunoștință decizia mea de a nu mai ocupa nicio funcție de conducere în partid până la momentul în care îmi voi demonstra nevinovăția față de acuzațiile aduse (în ce mă privește nu funcționează prezumția de nevinovăție prevăzută de Constituție!)”, se spune în mesajul adresat Rovanei Plumb, președintele CN al PSD, lui Andrei Dolineaschi, secretarul general al PSD, precum și membrilor BPN, ai CeXN și Consiliului Național al partidului.

„Sunt din 2002 membru PSD și sunt convins că întreaga mea viață politică se va desfășura doar alături de acest partid și de valorile pe care le reprezintă. Vreau să vă mulțumesc încă o dată dvs. și tuturor membrilor PSD pentru onoarea supremă pe care mi-ați făcut-o în 20 februarie 2010 atunci când m-ați ales ca lider al vostru. Deși erau momente cumplit de grele pentru partid și pentru țară, am reușit în peste cinci ani de bătălii politice să îndeplinim cele mai multe din așteptările românilor care ne-au votat. Ați fost mereu alături de mine, iar solidaritatea noastră ca echipă de conducere a PSD a fost un element determinant”, se mai spune în mesajul lui Ponta.

 

Atacuri la Ponta și Dragnea

Europarlamentarul PSD Cătălin Ivan a declarat, marți seară, că PSD are nevoie de o dezbatere serioasă, de o conducere legitimă, nu de jocul politic făcut de Victor Ponta și Liviu Dragnea.

„Consider că amândoi au greșit, mai ales după pierderea alegerilor. E nevoie de un congres, de o dezbatere serioasă. Să aducem o conducere legitimă, ca să nu ne mai șantajeze Gabriel Oprea. Cert este că nici Rovana Plumb, nici Liviu Dragnea nu vor congres. Le este frică să se întâlnească cu membrii congresului”, a declarat Cătălin Ivan, într-o intervenție telefonică la B1 TV, adăugând că nu este nici de partea lui Ponta, dar nici de partea lui Dragnea. În opinia acestuia, „este aberant să stea PSD-ul cu interimar până în 2017. Avem nevoie de o conducere care să aibă autoritatea necesară.”

Ivan este de părere că Liviu Dragnea este vinovat pentru pierderea alegerilor prezidențiale atât de către Victor Ponta, cât și de Mircea Geoană. El spune că Dragnea este responsabil inclusiv pentru ruperea USL. „Unul din artizanii ruperii USL-ului a fost Dragnea. Dragnea vrea să conducă partidul, dar nu prea poate din cauza acelei condamnări”, a menționat Ivan.

Europarlamentarul susține că Victor Ponta ar trebui să își dea demisia și din fruntea Guvernului, cu toate că „a fost un prim-ministru foarte bun”. Comentariile lui Ivan vin în contextul în care, luni dimineață, după demisia lui Ponta de la șefia PSD, Dragnea a contestat legitimitatea Rovanei Plumb la conducerea partidului, precizând că nu există în statut funcția de președinte interimar.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!