Rudel Obreja, condamnat

Articol publicat in sectiunea Sporturi pe data 26 iunie 2015

CONFERINTA - GALA PROFESIONISTA DE BOX - INVINCIBILII 6Fostul președinte al Federației Române de Box, Rudel Obreja, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare în dosarul în care este acuzat că ar fi cerut un milion de euro de la Sorin Ovidiu Vântu, pentru a interveni la judecători de la instanța supremă.

Sentința în cazul fostului președinte al Federației Române de Box nu este definitivă.

Rudel Obreja a fost trimis în judecată în martie 2014, în dosarul în care este acuzat că ar fi cerut un milion de euro de la Sorin Ovidiu Vântu, pentru a interveni la judecători de la instanța supremă, în dosarul privind favorizarea lui Nicolae Popa, el fiind judecat pentru trafic de influență.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada septembrie 2013 – ianuarie 2014, Rudel Obreja a pretins în mod direct, de la o persoană, denunțătoare în cauză, un milion de euro, lăsând să se creadă că are influență asupra judecătorilor din compunerea completului investit cu soluționarea unui dosar aflat pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție, Secția penală, astfel încât îi va determina să pronunțe o hotărâre favorabilă acesteia. În acel dosar, denunțătorul declarase recurs împotriva unei soluții de condamnare la pedeapsa închisorii, pentru infracțiunea de favorizare a infractorului.

„Inculpatul Obreja Rudel a impus ca o parte din folosul pretins, respectiv suma de 200.000 euro, să fie remisă înainte de pronunțarea hotărârii, iar diferența de 800.000 euro, după obținerea soluției favorabile. Pentru a conferi credibilitate promisiunilor sale, Obreja Rudel a susținut că persoanele pe lângă care își exercita influența i-au transmis denunțătorului, prin intermediar, că va obține cu certitudine o hotărâre favorabilă, dacă va solicita amânarea cauzei pentru un termen de judecată ulterior intrării în vigoare a noului cod (cu referire la data de 1 februarie 2014, când au intrat în vigoare NCP și NCPP)”, au spus procurorii.

Recursul a fost soluționat anterior datei de 1 februarie 2014 și a fost respins, astfel încât hotărârea de condamnare la pedeapsa închisorii cu executare a rămas definitivă, au scris procurorii în actul de sesizare a instanței.

Rudel Obreja declara în 13 februarie că denunțătorul este Sorin Ovidiu Vântu, iar dosarul ar fi urmarea unei înscenări a acestuia.

În 24 ianuarie, Sorin Ovidiu Vântu a fost condamnat definitiv de instanța supremă la doi ani de închisoare cu executare în dosarul favorizării lui Nicolae Popa, care fusese condamnat în 2006 în legătură cu prăbușirea FNI.

Rudel Obreja mai este judecat într-un dosar, cunoscut sub numele de „Gala Bute”, în cadrul căruia este implicată și Elena Udrea. Dosarul are legătură cu organizarea evenimentului Gala Bute de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului.

Autor articol: Liviu Untaru

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!