Rusia a început atacurile asupra Statului Islamic în Siria

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 2 octombrie 2015
rusia-ataca-siria

Putin: „Singura cale corectă de luptă cu terorismul internațional este să nu aștepți până când ei vor ajunge în casa noastră.”

Avioane ale Forțelor Aeriene și Spațiale ale Federației Ruse au început, miercuri, atacurile țintite asupra pozițiilor grupării jihadiste Statul Islamic de pe teritoriul Siriei, a anunțat Ministerul Apărării rus. Potrivit aceleași surse, în timpul operațiunii, avioane ruse au întreprins lovituri aeriene asupra tehnicii militare, mijloacelor de transport, depozitelor de arme, muniții și combustibil care aparțin teroriștilor grupării Statul Islamic în Siria.

„În conformitate cu decizia Comandantului Suprem al Forțelor Armate ale Federației Ruse, Vladimir Putin, avioane ale Forțelor Aeriene și Spațiale ale Federației Ruse au început operațiunea aeriană prin atacuri țintite asupra obiectivelor de la sol ale grupării Statul Islamic în Republica Arabă Siria”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării al Rusiei, general-maiorul Igor Konasenkov, potrivit agențiilor de presă TASS și RIA Novosti.

Konasenkov a precizat, de asemenea, că ministrul rus al apărării, Serghei Soigu, i-a anunțat pe colegii din cadrul Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) în legătură cu faptul că în timpul operațiunii, avioane ruse întreprind lovituri aeriene asupra tehnicii militare, mijloacelor de transport, depozitelor de arme, muniții și combustibil care aparțin teroriștilor grupării Statul Islamic în Siria.

Tot miercuri, în cadrul unei ședințe cu membrii guvernului rus, președintele Vladimir Putin a declarat că singura cale corectă de luptă împotriva terorismului este lupta cu acesta în teritoriile deja ocupate de teroriști, „fără a aștepta până când ei vor ajunge în casa noastră”.

„Singura cale corectă de luptă cu terorismul internațional – iar în Siria și pe teritoriile țărilor vecine fac fărădelegi tocmai bande de teroriști internaționali – este să acționezi cu anticipare, să te lupți și să-i distrugi pe combatanți și teroriști în teritoriile deja cucerite de ei, fără a aștepta până când ei vor ajunge în casa noastră”, a spus Putin, potrivit agenției de presă TASS, adăugând că „toți partenerii noștri au fost informați în legătură cu planurile și acțiunile Rusiei în Siria”, care se desfășoară în baza dreptului internațional, „în conformitate cu cererea oficială adresată Rusiei de către președintele Republicii Siria”.

În același cadru, Vladimir Putin a declarat că gruparea teroristă Statul Islamic a proclamat de mult timp Rusia drept dușman al său. Președintele rus a subliniat că de partea teroriștilor luptă mii de persoane originare din diferite țări și „dacă ele vor avea succes în Siria, se vor întoarce negreșit în țările lor, vor veni în Rusia”. „Nu este un secret că așa-zisul Stat Islamic a proclamat de mult Rusia drept dușman al său”, a spus Putin. Acesta a precizat că Rusia va susține armata siriană „cu atacuri aeriene, fără operațiuni terestre” și că „nu intenționează să se adâncească în conflictul din Siria”, ci va acționa strict în cadrul dreptului internațional.

„Putin vrea să umilească Occidentul”

Robert Fisk, corespondent multi-premiat din Orientul Mijlociu al The Independent, care în prezent transmite din Beirut, este de părere că liderul de la Kremlin nu și-a trimis soldații în Siria numai pentru a fi solidar cu Bashar al-Assad și nici nu i-a plasat în bazele ruse din jurul orașului-port Tartus pentru a-l menține pe Assad la putere, ci pentru că vrea o victorie.

Armata siriană – singura instituție de care depinde regimul lui Assad – este reînarmată și antrenată pentru o amplă ofensivă militară împotriva Statului Islamic, acțiune menită să aibă o valoare simbolică uriașă atât în Orientul Mijlociu, cât și în întreaga lume, susține jurnalistul, citat de Ziare.com. Acesta bănuiește, și spune că își bazează presupunerea pe informații bine documentate, că armata siriană este pregătită în momentul de față să preia orașul antic Palmyra din mâinile islamiștilor.

„Noi bombardiere rusești, rachete anti-blindate, poate chiar noile tancuri T-90 ale Moscovei sunt pregătite acum pentru terenul deșertic. Una dintre cele mai moderne baze aeriene ale Siriei se află la doar câteva zeci de kilometri de Palmyra, iar armata siriană pune la cale de luni întregi un atac în jurul orașului. În urmă cu câteva săptămâni, militarii sirieni au amânat o ofensivă de teamă că Statul Islamic va distruge și ce-a mai rămas din orașul roman. Însă aceste îngrijorări s-au diminuat acum, pentru că ISIL s-a arătat destul de hotărât să distrugă templele antice chiar și în lipsa unui asalt militar asupra forțelor sale”, scrie jurnalistul de la The Independent.

Bătălia se va da probabil în următoarele trei săptămâni, anticipează Robert Fisk, însă, cum nicio confruntare din Orientul Mijlociu nu respectă un program, data s-ar putea muta la începutul lunii noiembrie. Palmyra este o perlă ce urmează să fie recucerită, pentru că lumea întreagă – total lipsită de sensibilitate, mult mai preocupată de soarta ruinelor romane decât de oameni – a catalogat căderea orașului în mâinile ISIL drept un succes major pentru califat”, mai arată corespondentul de război.

„Pentru Putin, o ofensivă de succes ar reprezenta un simbol epic pentru noua influență a Rusiei în Orientul Mijlociu. Pentru Obama, Cameron și restul liderilor occidentali, care au «bâjbâit» prin Siria timp de patru ani, însă nu au reușit nici să îl înlăture de la putere pe Assad, nici să înfrângă Statul Islamic, o recapturare a Palmyrei cu ajutorul Rusiei ar reprezenta o lecție umilitoare. Încrederea în Moscova ar putea părea o variantă mai bună pentru orice lider din Orientul Mijlociu decât să se bazeze pe sprijinul Occidentului.

Însă dacă Statului Islamic îi sunt frânte aripile, atunci SUA și NATO vor fi nevoite să negocieze cu Moscova în ceea ce privește viitorul Siriei. Iar asta ar fi ca un blestem pentru sutele de mii de refugiați sirieni care au dat năvală în Europa în căutarea unei vieți mai bune”, conchide Robert Fisk.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!