Rusia atacă ISIS și se instalează în Marea Neagră

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 8 octombrie 2015

Isis_atac al rusilorRusia a generat, în ultimele zile, o întreagă polemică referitoare la contracararea acțiunilor Statului Islamic. Deși UE stabilește noi strategii în acest domeniu, încercând noi negocieri și trimițând medicii din organizația „Medecins sans frontieres”, Moscova s-a decis să folosească forța militară pentru zdrobirea statului terorist. Această atitudine este criticată de NATO, care reconsideră, acum, o posibilă confruntare cu Rusia.

„Suntem martori la o manifestare mult mai agresivă a forțelor navale din Rusia”, a afirmat amiralul Mark Ferguson, comandantul forțelor navale americane din Europa, citat de revista Defense News. NATO susține că Rusia îi contestă superioritatea maritimă prin declanșarea operațiunilor anti-ISIS de pe Marea Caspică.

În viziunea amiralului american, armata rusă este trezită la viață prin extinderea capacităților existente în perioada Războiului Rece. „Recent, s-a văzut că rușii au integrat viteza și strategiile surpriză în acțiunile lor. Limbajul care vine din partea Armatei Ruse reflectă mentalitatea și acțiunile caracteristice unei confruntări directe cu NATO”, apreciază amiralul Ferguson.

În primăvara acestui an, comandantul forțelor navale americane din Europa afirma că Rusia își conturează o nouă strategie maritimă, punând accent pe mările din jurul țării, ca și pe consolidarea pozițiilor strategice din zona arctică și din Mediterană. „Rușii vorbesc despre stabilirea unei prezențe permanente în Mediterană, ca un mod de a ieși din ceea ce este perceput drept o încercuire militară a NATO, dublată de sancțiunile economice și izolarea politică la nivel internațional.

Îngrijorare la americani

Ferguson vede Rusia ca o forță militară capabilă să se desfășoare pe mai multe fronturi: începând cu reactivarea vechilor baze militare ale URSS din zona arctică, reluarea activității militare intense în Marea Baltică, până la recenta intervenție militară din Siria. „Elementul remilitarizării politicii de securitate a Rusiei este evidențiat de crearea unui blindaj de fier din regiunea arctică și până la Mediterană.

Începând cu bazele arctice, trecând prin Leningrad și Marea Baltică, Crimeea și Marea Neagră, Rusia a introdus sisteme antiaeriene avansate, noi rachete de croazieră și alte echipamente moderne”, a arătat Mark Ferguson.

Amiralul vede cu îngrijorare și mărirea capacităților de luptă ale Rusiei în Marea Neagră. „Bazele arctice și bugetul de 2,4 miliarde alocat modernizării flotei din Marea Neagră până în 2020 demonstrează angajamentul Rusiei de a-și dezvolta infrastructura militară pe flancuri”, spune acesta, adăugând acestor informații și creșterea ritmului de exerciții militare desfășurate de submarinele rusești și de relocarea unor submarine nucleare în Marea Neagră.

Amiralul rus Viktor Chirkov a afirmat că intensitatea patrulelor desfășurate de submarinele militare ale Rusiei a crescut cu 50% în ultimul an. Acest nivel nu a mai fost întâlnit în ultimii 10 ani. Rusia a adăugat și armament nou pe aceste vase, așa cum ar fi rachetele balistice nucleare nedetectabile. Luna trecută, prima rachetă de croazieră Caliber a fost instalată pe un submarin diesel-electric Kilo mutat din Flota Nordică în cea a Mării Negre, poziționându-se spre jumătatea estică a Europei”, remarcă Ferguson.

 

„Rușii, experți în a semăna confuzie”

Oficialul Marinei americane este îngrijorat și de noua tactică adoptată de ruși, care combină înșelătoria și ambiguitatea decizională cu noi tehnici de luptă în domeniul cibernetic și al războiului electronic. „Aceste capacități asimetrice sunt integrate total în acțiunile militare convenționale ale Rusiei, ca un mod de a paraliza comunicarea și a lua deciziile în mod rapid în interiorul structurilor NATO”, susține amiralul american. Pentru comandantul forțelor navale americane din Europa devine clar că rușii încep să devină experți în a semăna confuzie.

Răspunsul NATO la această strategie se conturează prin trei soluții. În primul rând, exercițiile Alianței vor trebui să fie făcute la cel mai înalt nivel al capacității de luptă. În al doilea rând, forțele NATO vor trebui să participe la operațiuni reale în teatrele de luptă de pe glob. Nu în ultimul rând, trebuie să investim pentru a ține pasul cu Rusia”, a arătat amiralul Mark Ferguson.

Luna aceasta, NATO are în derulare în Spania și Portugalia cel mai amplu exercițiu militar desfășurat în ultimul deceniu. La acesta participă peste 35.000 de soldați și diverși observatori ai organismelor internaționale.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!