Rusia interzice carnea de vită din România

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 10 iulie 2014

carne2_site

Autoritatea sanitar-veterinară rusă a dispus recent interzicerea importurilor de bovine, carne de vită şi produse derivate din România, din cauza

„encefalopatiei spongiforme bovine”. Potrivit unui comunicat oficial al Roselhoznadzor (autoritatea sanitar-veterinară rusă), interdicţia vizează, de asemenea, proteinele procesate de origine animală, alimentele destinate animalelor şi care conţin astfel de proteine, dar şi produsele făcute din resturi provenind din procesarea cărnii de vită, informează site-ul în limba engleză al agenţiei Itar-Tass, preluat de Mediafax.

Conform Itar-Tass, o epidemie de encefalopatie spongiformă bovină în România, cunoscută şi sub denumirea de „boala vacii nebune”, ar fi fost consemnată de Biroul Internaţional pentru Epizootii.

 

Reacţia autorităţilor

Preşedintele ANSVSA Vladimir Mănăstireanu a declarat, pentru Mediafax, că există o suspiciune de „caz atipic” depistat la o carcasă, nefiind, însă, cunoscută provenienţa animalului.

„Suntem în anchetă de aproximativ o lună şi jumătate legat de acest caz, însă nu putem vorbi de o evoluţie a acestei boli pe teritoriul României. Dacă la finalul anchetei, ce presupune şi teste în laboratorul de specialitate din Marea Britanie, se confirmă că este vorba despre un caz atipic, acesta nu se ia în considerare şi nu se poate vorbi despre un pericol cu privire la siguranţa alimentară a populaţiei”, a spus Mănăstireanu.

El a ţinut să sublinieze că în momentul de faţă, din informaţiile pe care le deţine, situaţia „nu e foarte gravă”, precizând o dată în plus că este vorba despre un „caz atipic”, care nu este luat în considerare la nivel european şi, implicit, nici în România. România a primit recent din partea Organizaţiei Internaționale pentru Epizootii (OIE) certificatul prin care i se recunoaşte statutul de ţară cu risc neglijabil pentru „boala vacii nebune”. Pe site-ul destinat alertelor europene în domeniul siguranţei alimentare nu figurează o alertă referitoare la România.

Premierul Victor Ponta a declarat, răspunzând unei întrebări, că toată lumea din Europa spune că România nu are nicio problemă legată de carnea de vită şi doar Rusia constată că există o problemă, el concluzionând: „Probabil că cei care greşesc sunt autorităţile din Rusia.”

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!