Rusia, la granițele României?

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 12 iunie 2014

Capitala României a găzduit zilele trecute prima ediție a programului „Securitate în regiunea Mării Negre. Provocări comune, viitor sustenabil”, organizat de Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul”, în parteneriat cu Harvard University și cu participarea Universității Naționale de Informații din Statele Unite.

Găzduit de Administrația Prezidențială și Palatul Parlamentului, în prezența președintelui Traian Băsescu, a premierului Victor Ponta și a directorului SRI, George Maior, evenimentul a reunit reprezentanți ai unor instituții publice centrale, misiunilor diplomatice la București, mediului privat și din alte entități academice naționale și internaționale.

Situația din Ucraina a generat, cum era de așteptat, extrem de multă preocupare și îngrijorare nu doar în țările din regiunea Mării Negre, existând o tendință de „rescriere a regulilor” și de „renegociere a principiilor care au stat la baza relațiilor noastre internaționale în ultimii 25 de ani”, a declarat Iulian Fota, consilierul prezidențial pe probleme de securitate națională, citat de Ziare.com.

„Este prima ediție în organizarea României. Programul este mai vechi, fiind început încă de la mijlocul anilor ’90 de către Universitatea Harvard. Inițial, programul a fost destinat Ucrainei, iar, ulterior, datorită succesului pe care l-a avut, programul a fost extins și a fost focalizat pe toată regiunea Mării Negre.

Până anul trecut, programul a fost derulat exclusiv de Universitatea Harvard. În urma discuțiilor pe care le-am avut, am stabilit un parteneriat cu Universitatea Harvard, așa că din acest an, programul este într-o versiune nouă – dezvoltat de partea română, respectiv de Academia Națională de Informații sub patronajul Administrației Prezidențiale, cu sprijinul Universității Harvard.

Este un program important pentru că, pe de o parte, reprezintă o colaborare româno-americană pe o zonă foarte importantă, cea academică, cu una dintre cele mai importante universități din lume, dar pe de altă parte, este important și pentru că este focalizat pe zona Mării Negre, și știți bine că România în mod constant a dat acest mesaj comunității euroatlantice și nu numai – Marea Neagră este o regiune de importanță strategică și pentru Occident, nu numai pentru riverani”, a declarat acesta.

„Programul a avut o participare foarte interesantă, prestigioasă. Au fost reprezentanți nu numai din statele din zona Mării Negre (Rusia, Ucraina, Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova, bineînțeles, România și Bulgaria), dar am avut și o semnificativă participare occidentală – o delegație americană importantă, reprezentanți ai instituțiilor internaționale relevante pentru regiunea noastră”, a precizat Fota.

„Rusia ar putea ajunge la granițele României”

Prezent la București cu ocazia evenimentului, Serghei Konopliov, director de studii la Universitatea Harvard, a declarat pentru TVR că, în opinia sa, Rusia nu se va opri la Crimeea, ci ar putea ajunge la granițele României.

„Este logic, este deja pregătită. Estul Ucrainei poate deveni o nouă Transnistrie. Pot fi folosite referendumurile locale, ca în Crimeea sau estul Ucrainei. Dacă fac asta și la Odessa, pot face și la Tiraspol. Pot ajunge în regiunea Odessa și foarte aproape de granița României”, a explicat prof. Serghei Konopliov.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!