Rusia pleacă din Siria și nu prea

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 18 martie 2016

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat retragerea armatei sale din Siria, considerând că „acțiunile Rusiei și-au atins obiectivul”. Totuși, Rusia va continua să lanseze lovituri aeriene în Siria, chiar dacă majoritatea forțelor militare au început deja retragerea, a declarat un oficial de la Moscova. La scurt timp de la această discuție, Putin l-a sunat pe omologul său sirian, Bashar al Assad, pe care l-a informat despre decizia luată. Totodată, el le-a cerut diplomaților ruși să intensifice eforturile de pace din Siria, anunță presa internațională.

Adjunctul ministrului rus al apărării, Nikolai Pankov, a precizat că este prea devreme să vorbim despre înfrângerea terorismului, după o campanie militară de cinci luni a Rusiei în Siria, în sprijinul lui Bashar al-Assad, transmite BBC.

Intervenția armată a Rusiei în această țară a început în luna septembrie a anului trecut, timp în care aviația Moscovei a efectuat mii de raiduri. Între timp, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a avertizat că negocierile pentru pace de la Geneva nu sunt simple și rămâne de văzut dacă toate părțile vor veni la masa de discuții.

Un alt oficial, șeful comisiei de apărare din parlamentul rus, Viktor Ozerov, a arătat că două batalioane – aproximativ 800 de militari – ar putea rămâne în Siria după retragere, pentru a păzi bazele Hmeimim și Tartous, a informat și agenția Interfax. Vor rămâne și consilierii militari care antrenează trupele guvernamentale siriene, a adăugat acesta.

În cinci ani de război civil în Siria, peste 270.000 de oameni au fost uciși, iar milioane de persoane și-au părăsit locuințele, devenind refugiați peste hotare. Totuși, aproape 18 milioane de oameni încă se află în Siria, iar soarta lor continuă să fie incertă.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!