Rusia promite finanțare Greciei

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 10 iulie 2015

Rușii profită de dezolarea care domnește la Atena și aruncă nadă către oficialii eleni. Grecia ar putea să se alăture grupului țărilor BRICS (Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud) pentru a beneficia de finanțare, susțin oficiali din Ministerul de Finanțe de la Moscova. În schimb, Atena ar trebui să cumpere acțiuni care să-i confere statutul de membru în Noua Bancă de Dezvoltare a economiilor emergente și să facă o alegere politică cât mai rapid, după cum a menționat ministrul adjunct de finanțe, Serghei Storchak. Banca înființată de cele cinci mari economii ar urma să devină operațională în aprilie 2016, arată publicația International Business Times, citată de ziare.com.

Zilele acestea, Rusia găzduiește summit-ul țărilor BRICS în orașul Ufa, motiv pentru greci să asiste la discuții în calitate de observatori. O invitație adresată Greciei de a se alătura noii Bănci de Dezvoltare a fost lansată încă de acum o lună.

„Nu am corelat nivelul contribuției membrilor cu suma acordată pentru proiectele de dezvoltare. Există doar o directivă care stabilește că sistemul de active al țărilor trebuie să fie echilibrat”, a menționat Storchak.

Ministrul rus de finanțe, Anton Siluanov, a afirmat, marți, 7 iulie, că noua bancă trebuie să-și găsească o nișă de operațiuni pe piața financiară, în acest moment existând o competiție acerbă între instituțiile internaționale de credit.

Pe de altă parte, oficialul rus a apreciat că FMI și Uniunea Europeană trebuiau să acționeze mult mai devreme pentru a preîntâmpina șocul declanșat de Grecia în piețele financiare din întreaga lume. „Grecia trebuie să își stabilească pasivele în funcție de potențialul său economic înainte de a se alătura BRICS”, a spus Siluanov.

Ministrul rus de finanțe a menționat că Rusia nu a luat niciodată în calcul varianta acordării unui împrumut pentru Grecia, Atena nesolicitând acest lucru. Adjunctul său a declarat că noua Bancă de dezvoltare va recurge la recrutarea de noi membri înainte de a-și începe operațiunile la nivel global. „Obținerea calității de membru nu ar trebui să fie o problemă pentru Grecia”, a mai spus Storchak.

Capitalul de operațiuni al băncii BRICS va fi stabilit inițial la 50 miliarde de dolari, ulterior, acesta urmând să crească până la 100 miliarde de dolari.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!