Rusia ridică embargoul pentru trei țări din UE

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 22 mai 2015

Cipru, Grecia și Ungaria ar putea să își reia exporturile de alimente către Rusia. Serghei Dankvert, șeful Serviciului Federal Veterinar, susține că autoritățile sunt pregătite să elimine restricția impusă alimentelor din Uniunea Europeană pentru câțiva agenți economici. Aproximativ 15 firme din Ungaria și alte 5 din Grecia și Cipru ar putea reveni cu produse alimentare pe piața din Rusia, a declarat Dankvert, menționează agenția Reuters.

Embargoul la alimentele europene a fost dictat de oficialii de la Moscova ca răspuns la sancțiunile economice impuse Rusiei de Statele Unite și UE, în urma crizei din Ucraina. Interdicția pentru agenții economici preferați de autoritățile de la Moscova va putea fi ridicată începând cu 7 august, dată la care expiră termenul de un an de la impunerea embargoului pentru alimentele din UE, Statele Unite și alte țări aliate ale acestora. Înainte de august 2014, aproximativ 6.000 de firme europene exportau mărfuri alimentare pe piața rusească. Măsura aplicată de Kremlin a generat pagube de aproximativ 9 miliarde de euro în economiile statelor membre UE.

Ungaria, Grecia și Cipru au fost printre puținele state membre ale Uniunii care au evitat să critice Moscova pe tema anexării Crimeei și a implicării în conflictul din estul Ucrainei.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!