Rusia și Franța, aliate împotriva Statului Islamic

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 20 noiembrie 2015

Vladimir Putin_Francois Hollande

Președintele rus Vladimir Putin a decis să se alăture Franței în ofensiva dusă de Paris împotriva grupării teroriste Statul Islamic. Liderul de la Kremlin a ordonat crucișătorului „Moscova” din flota Mării Negre, staționat momentan în Mediterană, să intre în formație alături de portavionul „Charles de Gaulle” deplasat de francezi în estul Mediteranei, relatează agenția TASS.

„Un portavion francez se va apropia curând de poziția voastră. Stabiliți legătura cu vasul marinei franceze și cooperați cu ei din postura de aliați”, a ordonat Putin. Șeful Statului Major și ministrul apărării din Rusia fuseseră deja informați despre decizia președintelui Rusiei, aceștia luând legătura cu omologii lor de la Paris, după cum a recunoscut chiar Putin.

„Este esențial să stabilim un plan după care să ne coordonăm acțiunile comune, atât pe mare, cât și în aer”, a conchis Vladimir Putin.

Comandantul operațiunilor militare rusești din Siria a dat ordinele de stabilire a legăturii cu aliații francezi în timpul vizitei de la Centrul Național de Apărare unde a primit și raportul ultimelor acțiuni derulate de piloții ruși.

Președintele francez Francois Hollande s-a adresat Parlamentului menționând că portavionul atomic Charles de Gaulle va părăsi apele Franței pe 19 noiembrie pentru a se îndrepta spre țărmul sirian de la Mediterană.

„Aceasta va tripla forțele noastre militare în operațiunea declanșată împotriva Statului Islamic. Nu vorbesc despre combaterea acestei grupări, ci despre eliminarea ei totală”, a precizat șeful statului francez.

Rusia și Franța sunt și țările unde gruparea jihadistă Statul Islamic a reușit să racoleze cei mai mulți adepți folosiți ca voluntari în războaiele civile din Irak și Siria. Până acum, Washingtonul și Moscova au avut puncte de vedere diferite în privința implicării în războiul civil din Siria.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!