Rusia: Statele Unite au Războiul Rece în „codul genetic”

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 2 octombrie 2014

Ministrul de externe rus, Serghei Lavrov a lansat un atac extrem de dur la adresa Statelor Unite și NATO, acuzându-i că sunt în imposibilitatea de a-și schimba „codul genetic” al Războiului Rece. Declarația lui Serghei Lavrov pare a fi o continuare a atitudinii anti-occidentale a președintelui rus, Vladimir Putin, care a atins un grad mare de popularitate în Rusia, ca urmare a politicii și a retoricii sale neo-naționaliste, potrivit Yahoo News. Lavrov a declarat că, de fapt, criza din Ucraina este rezultatul unei lovituri de stat din această țară, susținută de Statele Unite și Uniunea Europeană.

Ministrul rus de externe a afirmat că anexarea Crimeii, de la începutul acestui an, a fost alegerea populației majoritare, vorbitoare de limbă rusă. Fostul lider de la Moscova, Nikita Hrușciov, a transferat controlul asupra regiunii strategice de la Marea Neagră către Ucraina în anii ’50.

Imediat după discursul lui Lavrov, ministrul german de externe a spus că acțiunile Rusiei din Crimeea sunt considerate drept o crimă. „Rusia a schimbat în mod unilateral frontierele existente în Europa, odată cu anexarea Crimeii, și prin urmare, a încălcat legile dreptului internațional”, a spus Frank-Walter Steinmeier în discursul său de la ONU.

Lavrov nu a făcut nicio mențiune asupra acuzațiilor Occidentului referitoare la faptul că Rusia a trimis trupe și arme grele în estul Ucrainei, în sprijinul rebelilor pro-ruși, care au preluat o serie de orașe industriale cheie. Ca de obicei, Rusia neagă că forțele sale militare sunt implicate în conflictul din Ucraina.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!