Rusia, tot mai enervată

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 19 iunie 2015

Rusia și-a multiplicat zborurile la frontierele cu țările europene, pe fondul creșterii tensiunilor cu Occidentul după anexarea Crimeii, dar a negat că operațiunile sale militare sunt amenințătoare. Președintele rus Vladimir Putin a declarat, marți, că Rusia va avea în acest an noi rachete balistice intercontinentale capabile să penetreze orice sistem de apărare antirachetă. „Forțele nucleare ruse vor fi dotate în 2015 cu peste 40 de noi rachete balistice intercontinentale, care vor fi capabile să treacă de orice sistem de apărare antirachetă, oricât de perfecționat din punct de vedere tehnic ar fi acesta”, a afirmat liderul de la Kremlin, cu prilejul deschiderii forumului tehnico-militar „Armata-2015”, la Kubinka, în apropiere de capitala rusă, citat de Interfax.

Diplomația de la Moscova declara recent că, în condițiile întăririi potențialului militar al NATO, Rusia își rezervă dreptul de a lua măsurile necesare pentru apărarea securității și a intereselor sale naționale. „Urmărim pașii SUA și ai aliaților acestora în ceea ce privește construirea unui sistem global de apărare antirachetă, precum și alți factori care influențează securitatea Rusiei”, declara Ministerul rus de Externe.

Forțele aeriene americane intenționează să își suplimenteze trupele în Europa, pe fondul tensiunilor cu Rusia, și ar putea mobiliza avioane de vânătoare invizibile pe radar Raptor F-22, a declarat, luni, secretarul pentru forțele aeriene, Deborah Lee James.

Forțele aeriene americane și-au multiplicat patrulele aeriene în țările baltice și au adus bombardiere B-2 invizibile pe radar și B-52 în Marea Britanie, în efortul de a-și demonstra puterea militară în Europa. „Planul la acest moment este să creștem nivelul rotațiilor”, a declarat ea, avioanele F-22 fiind printre echipamentele care ar putea veni în Europa.

La acest sfârșit de săptămână, New York Times a relatat că Pentagonul intenționează să staționeze armament greu, între care tancuri, precum și 5.000 de militari în câteva state est-europene, între care și România, și în țările baltice. Propunerea, în cazul în care va fi aprobată, va marca o premieră de la sfârșitul Războiului Rece, fiind prima dată când Statele Unite ar staționa echipament militar greu într-un nou stat membru NATO din Europa de Est care a făcut parte din sfera de influență a Uniunii Sovietice.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!