Rușii și-au scufundat trei nave

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 17 martie 2014

Rusia și-a scufundat în mod deliberat trei din navele sale pentru a bloca navele ucrainene să iasă pe Marea Neagră dintr-un lac interior, un gest care subliniază voința Moscovei de a submina moralul forțelor Kievului în Crimeea. Nava Oceakov, scoasă din serviciu în 2011 și care urma să fie vândută la fier vechi, a fost adusă din baza de la Sevastopol și scufundată la intrarea în lacul Donuzlav, pe coasta de vest a Crimeii, scrie Rawstory.com, preluat de WallStreet. Epava, împreună cu alte două nave rusești mai mici, blochează acum intrarea în lac. Ofițerii de marină ucraineni, aflați într-o bază în apropierea locului unde a fost scufundată Oceakov, nu au nicio îndoială în legătură cu gestul rușilor, dar susțin că asta nu-i afectează.

„Au blocat semnalul ca să nu putem ieși. Dacă nu eram blocați, am fi putut să ne ducem navele la Odessa și nu ar mai fi fost reținute de forțele rusești. Am fi fost mult mai puternici, având forțele navale unite cu navele din Odessa”, spune căpitanul Viktor Smiganovski, adjunctul comandantului bazei navale din Novoozerne, una din cele patru mari baze din Crimeea.

Flota ucraineană are resurse limitate și a suferit o pierdere majoră săptămâna trecută când comandantul ei, amiralul Denis Berezovski, a jurat credință față de autoritățile pro-ruse ale Crimeii, fiind înlocuit imediat. Cartierul general al marinei militare ucrainene se află în Sevastopol, unde flota rusă a Marii Negre a fost organizată pentru prima oară pe vremea imperiului, acum 230 de ani, dar în acest moment se află sub blocada demonstranților pro-ruși. Aflată pe coastă, în apropierea Deltei Dunării, Odessa este portul cel mai mare al Ucrainei și este o opțiune mai sigură pentru navele ucrainene în această situație.

Marina Ucrainei este apreciată la aproximativ o zecime din cea rusă și suferă din cauza finanțării inadecvate. Flota militară ucraineană deține și un submarin sovietic, care nu a mai fost pus în funcțiune de mai mult de un deceniu.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!