Rușii trimit elicoptere de luptă în Armenia

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 11 decembrie 2015

Tensiunile dintre Moscova și Ankara pe tema avionului rusesc doborât de turci se adâncesc, pe măsura ce Rusia pare să manifeste o atitudine tot mai amenințătoare față de Turcia.

Sub pretextul prevenirii unui conflict între Azerbaidjan și Armenia, Moscova a trimis la baza militară Erebuni, de lângă Erevan, mai multe elicoptere de luptă și transport, informează Deutsche Welle. Rusia deține în zonă și baza Gyumri, situată în vecinătatea graniței turco-armene.

Mai multe elicoptere de atac și de transport au fost relocate de către aviația rusă în Armenia, după cum anunță Ministerul Apărării de la Moscova, citat de agenția RIA Novosti. Aeronavele au aterizat în baza Erebuni, din apropierea capitalei armene, unde Rusia menține și o flotilă de avioane de vânătoare MIG 29 încă din 1998. Alte aeronave de luptă urmează să ajungă în această țară până la sfârșitul acestui an. Potrivit Moscovei, întărirea forțelor aeriene din regiune are ca scop prevenirea unui conflict între Azerbaidjan și Armenia, dar poziționarea aparatelor de luptă în apropierea graniței cu Turcia poate fi văzută și ca un avertisment transmis Ankarei.

Premierul turc Ahmet Davutoglu a anunțat marți, 8 decembrie, că Ankara este deschisă dialogului cu Moscova, dar se gândește să aplice un set propriu de sancțiuni față de Rusia. „Dacă vom găsi necesar, vom introduce și noi sancțiuni. Sperăm însă ca aceste tensiuni să fie depășite și să nu fim nevoiți să recurgem la aceste măsuri. Nu acceptăm totuși să ne dicteze cineva”, a punctat șeful guvernului de la Ankara.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!