Rută balcanică închisă pentru refugiați

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 26 februarie 2016

refugiati_Grecia

Premierul ceh Boguslav Sobotka atrage atenția oficialităților de la Moscova și Kiev că țările lor ar putea deveni în curând parte a itinerariului migranților din nordul Africii și Orientul Mijlociu care vor să ajungă în Europa, relatează agenția TASS, citată de presa de la București.

Refugiații și migranții care se îndreaptă spre Europa ar putea fi nevoiți să caute alternative la traseul care străbate Peninsula Balcanică, iar ocolul îi va purta prin Rusia și Ucraina. „Refugiații încearcă deja să ajungă din Turcia în UE prin Rusia și Ucraina”, afirmă premierul ceh.

Sobotka a anunțat că, inevitabil, ruta balcanică, pe care o parcurg cei mai mulți dintre migranții ajunși la porțile Europei, se va închide pentru a proteja spațiul Schengen și frontierele externe ale Uniunii. „Va dura aproape un an și sper să începem din vară. Va fi nevoie de o fortificare a frontierelor externe din spațiul Schengen”, a spus șeful guvernului de la Praga.

Acesta a adăugat că, în opinia sa, valul migraționist se va muta spre nord, pe teritoriul Ucrainei și Rusiei, de unde vor încerca să penetreze granița către statele baltice. În plus, în perioada călduroasă, migranții ajunși în Rusia ar avea o șansă în plus de a se aventura și prin pustiul nordic către Finlanda și Norvegia, călătorie pe care anul trecut au făcut-o cu succes peste 4.500 dintre ei.

 

Amestec de etnii

În primele 10 zile ale lunii februarie, oficialitățile din Kandlaksa au anunțat că fluxul migranților care au încercat să traverseze zona arctică dintre Murmansk și granița cu Finlanda s-a dublat de la 100 la 200 de persoane. Până anul trecut în noiembrie, cei mai mulți refugiați care au încercat să își croiască drum prin tundra arctică către Finlanda proveneau din Siria.

De atunci însă, districtul Kandlaksa a atras un mix de etnii de pe continentul asiatic, Africa și Orientul Mijlociu.

Printre migranți se numără cetățeni din India, Pakistan, Bangladesh, Palestina, Afganistan, Libia, Irak, Egipt, Yemen, Congo, Guineea, Coasta de Fildeș, Gambia și alte state africane. Toți au folosit pașapoarte cu vize de turist pentru a intra în Rusia, a anunțat agenția TASS.

 

Grecia, asaltată

La principala poartă sud-estică a Europei, Grecia, bulucul migranților tinde să dea peste cap toate prognozele făcute de oficialitățile europene și agențiile internaționale privind evoluția crizei migranților în acest an.

În mai puțin de două luni, numărul celor care au reușit să traverseze Marea Egee din Turcia în Grecia a fost de 102.547, după cum arată un raport al Organizației Internaționale pentru Migrație. Printre ei, autoritățile din Grecia au identificat sirieni, afgani, irakieni, iranieni și pakistanezi, ca și prezențe mai exotice din Maroc, Bangladesh și Somalia. Potrivit grecilor, ritmul intrărilor clandestine în Grecia este de trei ori mai rapid decât cel de anul trecut, când cifra de 100.000 de migranți intrați în interiorul UE a fost depășită abia după 6 luni.

Acest lucru a dat peste cap calculele făcute de oficialii europeni. Deja mai multe state balcanice și din Europa Centrală au impus diverse restricții pentru a face față asaltului de migranți. Macedonia permite traversarea teritoriului său numai de către refugiați din Siria și Irak (7.286 de la începutul anului), în vreme ce Austria a impus o limită de 80 de cereri de azil acceptate zilnic.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!