Rutenii ajută boxul

Articol publicat in sectiunea Sporturi pe data 2 octombrie 2014

552 bogdan juratoniMihai Lauruc, preşedintele Uniunii Rutenilor Subcarpatici din România, a premiat în numele comunităţii pe care o reprezintă medaliaţii de anul acesta ai boxului şi a semnat un parteneriat de imagine cu Bogdan Juratoni, cel mai valoros boxer român.

Rutenii sunt o veche ramură slavă existentă în Europa Centrală şi de Est încă din secolul V.

„Am practicat boxul, iubesc acest sport, sunt membru al Biroului federal al Federaţiei Române de Box, am un club la Sighet care a produs pugilişti de mare valoare. Am decis să sprijin performanţa, din box, şah şi tenis de câmp, astfel încât să-i stimulez pe antrenori să pregătească sportivi care să ajungă la Jocurile Olimpice. Sunt un fiu de ţăran rutean, provin dintr-o minoritate paşnică, integrată şi nu separatistă, şi ştiu că sportul poate fi un liant între popoare”, a spus Mihai Lauruc.

Preşedintele FRB, Leonard Doroftei, s-a ridicat în picioare pentru a le mulţumi lui Mihai Lauruc şi celor pe care îi reprezintă: „Vreau să-i mulţumesc domnului antrenor Adrian Lăcătuş pentru şansa pe care ne-a oferit-o, vreau să salut decizia lui Bogdan Juratoni de a trece la profesionişti, vreau să vă mulţumesc în picioare pentru că ajutaţi boxul, care trece printr-o perioadă grea”, a spus contestatul președinte al Federației.

Lista cu premieri a fost deschisă de sportivele medaliate la Europenele din luna mai, cele cinci fete antrenate de Adrian Lăcătuş: Steluţa Duţă (aur) 3.000 de lei, Florina Radu (argint) 2.000 de lei, Cristiana Stancu, Simona Sitar şi Luminiţa Turcin (toate trei, bronz) 1.000 de lei. „Vă mulţumim pentru sprijin şi sperăm ca după Campionatele Mondiale din Coreea de Sud să repetaţi gestul. Chiar dacă este un mediu pentru bărbaţi, fetele ştiu să-şi facă treaba mai bine. Sper să nu se supere nimeni, dar acesta este adevărul în momentul de faţă”, a punctat antrenorul Adrian Lăcătuş.

A urmat Arsen Mustafa, constănțeanul medaliat cu argint la Mondialele de juniori. El a primit 2.000 de lei, iar antrenorul care l-a descoperit, Mihai Constantin, 1.000 de lei. Un ajutor consistent a mers spre lotul de juniori: pentru o pregătire cât mai bună, Uniunea Rutenilor le-a oferit juniorilor 5.000 de lei.

Lista a fost încheiată de Bogdan Juratoni, vicecampionul european, el fiind vizat pentru un parteneriat legat de cariera de boxer profesionist. Dinamovistul va debuta pe 1 noiembrie la APB, divizia de box profesionist a AIBA, iar debutul lui se va produce într-un meci disputat în Ucraina, contra lui Dmytro Mytrofanov. Juratoni a primit 5.000 de lei pentru a boxa având pe echipamentul de concurs sigla Uniunii Rutenilor Subcarpatici din România, al cărei simbol este un urs.

„Ursul înseamnă putere, sperăm să-i dea putere lui Bogdan. Va fi un parteneriat de lungă durată, cu prime pentru victorie şi pentru titlul mondial”, a mai spus Mihai Lauruc. „Orice ajutor este important în drumul meu spre Jocurile Olimpice. Acum mă pot califica atât prin APB, cât şi prin boxul amator, unde voi avea în continuare permisiunea să boxez. Până în ianuarie 2015 voi avea patru meciuri. Dacă voi câştiga trei, al patrulea va fi pentru titlul mondial APB la mijlocie. Primii doi clasaţi vor avea biletele pentru Rio”, a declarat Bogdan Juratoni.

Autor articol: Bogdan Constantinescu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!