S-a confirmat: bărbații se tem de femeile inteligente

Articol publicat in sectiunea Curiozităţi pe data 5 februarie 2016

cuplu_intalnireUn studiu efectuat de mai mulți psihologi americani scoate la iveală un lucru pe care poate că îl știam, însă pe care îl considerăm a fi doar un mit: bărbații se tem de femeile inteligente.

În general, bărbații se dau în vânt după ideea de flirt. Fie că o fac cu o femeie sau cu… mai multe deodată 🙂

Și, la urma urmei, asta e cea mai de succes soluție către îndeplinirea idealului: găsirea perechii ideale.

Totuși, există flirturi și „date-uri” care se pot transforma într-un fiasco ori care îi pot face pe reprezentanții sexului puternic să facă un pas înapoi. Asta atunci când, spun mai mulți psihologi și cercetători ai universităților din Buffalo, Austin (Texas) și ai California Lutheran University, dau de o femeie pe care ajung să o vadă ca fiind mai inteligentă decât ei.

Potrivit cercetătorilor, acest lucru poate fi un „turn-off” pentru cei mai mulți bărbați. Aceștia susțin că în psihicul fiecărui bărbat se produce un click (ori declick) atunci când nu se mai simt în control și nu mai sunt competitivi dintr-un anumit punct de vedere.

De altfel, un studiu american a scos la iveală încă din 2006 faptul că cei mai mulți bărbați care au participat la un eveniment de „speed dating” s-au declarat încântați de ideea de a întâlni o femeie inteligentă, însă nu au mai fost la fel de entuziasmați atunci când conversația a ajuns la un punct la care au simțit că nu mai dețin controlul.

Desfășurarea experimentului

Studiul efectuat a avut șase faze, înaintea cărora 86% dintre subiecți s-au declarat atrași de ideea de a întâlni o femeie mai inteligentă decât ei.

În prima fază, 105 bărbați cu studii medii au fost supuși unui scenariu ipotetic: li s-a cerut să noteze pe o scară de la 1 la 10 gradul de atractivitate atunci când e vorba de o femeie cu studii superioare, care a obținut rezultate mai bune decât ei la un test spontan.

În cea de-a doua fază, 151 de bărbați, tot cu studii medii, au fost întrebați dacă vor să întâlnească pe loc, într-o altă cameră, o femeie care a obținut rezultate mai bune decât ei la respectivul test.

Ambele faze au scos la iveală faptul că „blind date-ul” îi atrage pe bărbați, care devin curioși să afle dacă respectiva femeie este „girlfriend material”.

Totuși, situația se schimbă atunci când vorbim de următoarele două faze. În punctele 3 și 4 ale studiului, bărbații și femeile au luat parte împreună la teste și și-au putut auzi răspunsurile, pe care le-au spus cu voce tare.

În cazul acesta, bărbații care au fost puși la masă cu femei care au obținut scoruri mai mari la testele de inteligență au simțit cumva nevoia să se distanțeze puțin de acestea. Fizic, aceștia s-au dat cu scaunul mai în spate ori s-au mișcat puțin în lateral. De asemenea, cei mai mulți au avut tendința să o caracterizeze ulterior pe cea care a stat în fața lor ca fiind „mai puțin atractivă”.

În fine, în ultimele două faze, rezultatul a fost și mai evident. În ultimele două situații, participanții, bărbați și femei, au efectuat din nou testele împreună. Aici, însă, psihologii au apelat la un artificiu. Aceștia le-au spus bărbaților că au obținut rezultate mai slabe decât „perechile” lor, fără să ia cu adevărat în considerare răspunsurile date.

Având certitudinea că au obținut rezultate mai slabe, deși acest lucru a fost fals, subiecții au avut tendința să se simtă mai puțin atrași de cea cu care au fost „împerecheați”.

Concluziile studiului au fost astfel legate de faptul că unii bărbați se pot simți mai puțin atrași de o femeie pe care o consideră a fi „o amenințare” din punctul de vedere al gradului de cunoaștere și al controlului unor situații date. Cu alte cuvinte: există situații în care bărbații preferă să-și protejeze ego-ul fragil în detrimentul unei întâlniri.

Autor articol: Bianca Radulescu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!