S-a schimbat șeful ICR

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 1 mai 2015

Lilian Zamfiroiu și-a dat demisia din funcția de președinte al Institutului Cultural Român (ICR), locul său urmând să fie luat de Radu Boroianu, propunere a PSD, votat marți de plenul Senatului. Președintele Klaus Iohannis a spus că ceea ce se întâmplă la ICR, unde se schimbă conducerea „pe șest”, îl îngrijorează.

„Decizia de a demisiona vine ca urmare a unei analize pe care am efectuat-o asupra situației actuale a ICR, în urma căreia am constatat că obiectivele pe care le-am asumat la preluarea mandatului – în urmă cu aproape doi ani – au fost deja atinse”, a precizat Lilian Zamfiroiu, într-o declarație de presă, adăugând că ICR a ajuns o „instituție eliberată de tensiuni, aflată astăzi în afara scandalurilor publice și a disputelor politice”.

„Prin urmare, consider că misiunea pe care mi-a încredințat-o Senatul României la 25 iunie 2013 poate să ia sfârșit acum, eu urmând a mă întoarce la cariera diplomatică și fiind pregătit să fac față unor noi provocări profesionale”, se arată în cererea de demisie a lui Lilian Zamfiroiu, citată de Mediafax.

Lilian Zamfiroiu ar urma să fie numit ambasador la Vatican, după cum au declarat pentru Mediafax, pe 9 aprilie, surse parlamentare. În prezent, ambasadorul României la Vatican este Bogdan Tătaru-Cazaban. Diplomatul Lilian Zamfiroiu fusese votat, pe 26 iunie 2013, în funcția de președinte al Institutului Cultural Român, la propunerea grupului parlamentar PSD.

 

Iohannis: „Schimbare pe șest”

Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți, la Roma, în cadrul unei întâlniri cu studenții din Italia, că ceea ce se întâmplă la Institutul Cultural Român, unde se schimbă conducerea „pe șest”, îl îngrijorează, arătând că această instituție trebuie scoasă din zona trocurilor politice.

„ICR este o instituție care ține de ceea ce numim diplomație publică. Este o instituție creată pentru a duce imaginea pozitivă a României mai departe, pentru a arăta unei lumi întregi care este valoarea enormă a culturii românești, care sunt valorile noastre și care sunt credințele noastre”, a spus șeful statului, citat de Mediafax. Potrivit președintelui, „toate acestea nu se fac ușor, ci se fac cu oameni dăruiți și cu proiecte bine gândite, îndrăznețe și vizibile”.

„Din acest motiv, ceea ce se întâmplă în aceste zile la ICR, unde tocmai se schimbă pe șest conducerea, mă îngrijorează. Eu cred că ar fi nevoie de o dezbatere publică pentru a reuși, împreună, să vedem ce dorim de fapt de la ICR, cum vrem să restructurăm institutul, să îl facem performant în sensul menționat. E nevoie de profesioniști, de oameni care știu cum se construiește un proiect cultural, ce înseamnă managementul cultural, în secolul XXI”, a mai afirmat Klaus Iohannis.

El a continuat: „După ce știm aceste lucruri, poate reușim să scoatem ICR din zona trocurilor politice și să îl introducem în zona diplomației politice.”

 

Cine este Radu Boroianu

Radu Boroianu a fost senator ales în legislatura 1996-2000, însă și-a dat demisia în 1997. Între 1991-1992 a fost secretar de stat în Ministerul Culturii, dar și vicepreședinte al PNL în perioada CDR. În cabinetul condus de Victor Ciorbea, a deținut funcția de ministru delegat pentru informații publice.

În 1997, a fost numit de Emil Constantinescu ambasador al României în Elveția, pentru ca, în 2001, Boroianu să fie rechemat de Ion Iliescu. În 2005, acesta este numit secretar de stat pentru francofonie de premierul Călin Popescu Tăriceanu, iar, în 2009, se afla alături de Emil Constantinescu în comitetul de sprijin al candidatului la alegerile prezidențiale Crin Antonescu.

De asemenea, între 2013 și 2014 a ocupat funcția de secretar de stat în Ministerul Culturii. Radu Boroianu este administrator al unei galerii de artă, European Art Gallery. În prezent, este vicepreședinte al Partidului Liberal Reformator, condus de Călin Popescu Tăriceanu.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!