S-a stabilit, la Cambridge, că românii au fost cei mai buni. La sudură!

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Poveşti româneşti pe data 31 octombrie 2015

uk_Cambridge_sudori-romani-castigatori

În România, personalul bine calificat nu mai este, în general, de găsit. Mai toţi pleacă în străinătate cu promisiunea că vor lăsa în urmă agonia sărăciei perpetue. În astfel de condiţii, trei tineri sudori români reuşesc să ocupe locul fruntaş în cadrul unei competiţii europene pentru sudori ce s-a desfăşurat la Cambridge, anunţă Digi24.

Concursul European de Sudură WeldCup pentru tineret a avut loc în Marea Britanie, la Cambridge (www.ewf.be/weldcup), iar echipa din Galați a reuşit să depăşească echipe din ţări cu o tradiţie industrială mult mai puternică, Germania ocupând locul doi, în timp ce echipa Marii Britanii s-a clasat a treia. La prima participare, românii au terminat proba cu o oră mai devreme decât timpul prevăzut în concurs şi au reuşit să sudeze perfect un ansamblu complex de ţevi.

Câştigătorii români au participat la 4 procedee de sudare: MAG cu sârmă plină, MAG cu sârmă tubulară, sudare manuală cu electrozi înveliţi şi procedeul de sudare WIG.

„Meseria asta mi-a plăcut pentru că îl vedeam pe taică-meu cum suda”, povestește Ştefan Nichifor, sudor, membru în echipa de sudură a României, citat de Digi 24.

Acesta are doar 21 de ani și a început să sudeze în urmă cu trei ani în atelierul Liceului Tehnologic din Galaţi, unul dintre puţinele în care această specializare mai există, iar acum un an s-a angajat la Şantierul Naval din Galaţi, unde îşi îmbunătăţeşte abilităţile ca sudor. Acelaşi traseu l-au urmat şi cei doi colegi de echipă, Marius Neagu şi Adrian Gheorghiţă.

„Este o competiţie care se adresează tinerilor şi pentru a atrage tinerii către această meserie, care este din ce în ce mai căutată, atât la noi, cât şi în străinătate”, a spus și Mihaiel Nanu, inginer sudor, coordonatorul echipei din România.

Din păcate, şcolile profesionale, acolo unde mai există, au scos din programa lor această specializare, în mare parte din cauza închiderii marilor combinate imediat după Revoluţie.

Acum, la noi în ţară salariile au crescut la 1.500 şi până la 2.000 lei pe lună pentru un simplu debutant, astfel că meseria de sudor pare a fi o opţiune bună pentru tinerii români, mai ales în condiţiile în care companiile din România se plâng că nu găsesc personal calificat pe piaţa de muncă românească.

„Se punea accent pe meserie, aşa era pe vremea noastră. Erau clase de sudori, adică am fost 30 de fete pe clasă numai sudoriţe”, spune Rodica Lungu, sudor, exemplificând o practică a României comuniste în care femeile nu erau îndepărtate de la astfel de îndeletniciri, lucru pe care britanicii de astăzi l-ar vrea copiat la ei acasă.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!