S-a golit „sacul” cu beneficii

Articol publicat in sectiunea Bani, taxe şi beneficii, UK la zi pe data 21 iulie 2013

Sumele primite sub forma de beneficii sociale de catre cei care traiesc in Marea Britanie si nu au un loc de munca sunt mai mici de la 15 iulie. Masura ii nemultumeste pe numerosi oameni care s-au obisnuit sa se bucure neconditionat de aceste ajutoare banesti oferite de statul britanic. Iar printre cei nemultumiti se afla si romani…

Valoarea beneficiilor sociale pe care statul britanic le acorda persoanelor fara un loc de munca si familiilor aflate in dificultati financiare s-a diminuat incepand din 15 iulie, au anuntat autoritatile de la Londra. Guvernantii au impus limitarea sumelor primite sub forma de ajutor social de catre orice persoana care locuieste in Anglia, Tara Galilor si Scotia, are varsta cuprinsa intre 16 si 64 de ani si a avut parte pana in prezent de astfel de forme de sprijin banesc.

 

A inceput reforma beneficiilor

Mult promisa reforma a sistemului de beneficii sociale din Marea Britanie a inceput in 15 iulie si se aplica acum pe intreg teritoriul regatului. In consecinta, toate ajutoarele acordate pana acum de statul britanic sub forma de beneficii sociale celor care nu muncesc vor disparea pana in luna septembrie, anunta un comunicat transmis recent de Ministerul Muncii si Pensiilor (Department for Work and Pensions -DWP). Acestea au fost inlocuite cu o forma unica de sprijin banesc, numita Universal Credit (UC). Valoarea UC este limitata, iar conditiile de acordare a acestuia sunt mai severe, dupa cum afirma reprezentantii DWP.

Introducerea Universal Credit a inceput practic la 15 aprilie, cand aceasta unica forma de beneficiu social a inlocuit vechile ajutoare banesti acordate pentru locuitorii din patru districte metropolitane londoneze. Consiliile locale din Bromley si Croydon (sudul Londrei), respectiv Enfiled si Haringey (nordul capitalei britanice) au fost alese sa deruleze un proiect pilot in acest sens pe durata a trei luni. In prezent, UC a fost pus in aplicare de toate celelalte administratii publice locale, cu incepere din 15 iulie. Procesul de implementare a noilor masuri va fi definitivat pana in 30 septembrie, conform planurilor DWP.

 

Bani mai putini

UC este menit sa inlocuiasca toate celelalte forme de ajutor social de care beneficiau pana in prezent persoanele fara un loc de munca sau care nu aveau venituri suficiente in scopul asigurarii traiului. In consecinta, vor fi afectati de modificarile intrate in vigoare la 15 iulie toti cei care primeau anterior una dintre urmatoarele forme de beneficii sociale: Child Tax Credit, Employment and Support Allowance, Carer’s Allowance, Guardian’s Allowance, Housing Benefit, Incapacity Benefit, Income Support, Jobseeker’s Allowance, Maternity Allowance, Severe Disability Allowance sau Widowed Parent Allowance.

Sumele maxime primite, incepand din 15 iulie, de catre toti cei aflati in aceasta situatie pot fi:

  • 500 de lire sterline pe saptamana pentru cuplurile cu sau fara copii;
  • 500 de lire sterline pe saptamana pentru parintii singuri, care au copii in intretinere;
  • 350 de lire sterline pe saptamana pentru persoanele necasatorite sau celibatare si fara copii in intretinere.

Limitarile introduse prin Universal Credit se adreseaza exclusiv acelor persoane care traiesc in Marea Britanie fara sa munceasca si primesc beneficii de la statul britanic, se subliniaza in acelasi comunicat. Noua masura nu le va afecta pe persoanele care lucreaza si au venituri mici, primind ca urmare de la statul britanic un ajutor suplimentar, numit Working Tax Credit.

 

Inapoi la munca

Peste 12.000 de persoane care obisnuiau sa traiasca exclusiv de pe urma ajutoarelor banesti acordate de stat si-au gasit un loc de munca in perioada scursa de la anuntarea punerii in aplicare a actualei reforme in domeniul beneficiilor sociale, sustin oficialii DWP.

„Functionarii de la centrele Job Centre Plus ne-au informat ca au sesizat o crestere a numarului persoanelor in cautarea unui loc de munca. Aceasta schimbare de atitudine a survenit din momentul in care am inceput sa transmitem atentionari cu privire la noile limitari ce vor intra in vigoare din 15 iulie”, a declarat ministrul muncii si pensiilor, Iain Duncan Smith, citat de BBC News. El a subliniat ca modul de acordare a beneficiilor sociale existent in trecut ii incuraja pe oameni sa stea acasa fara sa munceasca, asteptand ajutor de la statul britanic. „Suntem intotdeauna gata sa le oferim sprijin celor aflati in nevoi, dar zilele in care statul oferea «cecuri in alb» s-au terminat”, a conchis Iain Duncan Smith.

 

Romanii renunta la beneficii

Aproximativ 40.000 de gospodarii vor fi afectate de modificarile introduse prin actuala reforma a beneficiilor sociale, a carei aplicare a fost extinsa pe intinsul Regatului Unit cu incepere de la 15 iulie, rezulta din estimarile DWP. Printre acestia se afla si numerosi romani ajunsi in aceasta tara, care s-au bucurat pana in prezent de banii primiti sub forma unor beneficii sociale.

„Sunt multi romani care beneficiau de pe urma ajutoarelor banesti acordate de statul britanic si care acum vor pierde aceste venituri”, ne-a declarat un roman care lucreaza la o companie din Londra ce ofera servicii de asistenta financiara imigrantilor est-europeni. „Ei sunt afectati direct de introducerea noilor masuri anuntate. Mi-am dat seama de acest lucru dupa ce numerosi clienti romani aflati in aceasta situatie au venit la biroul nostru pentru a cere sfaturi sau doar pentru a-si manifesta nemultumirea. Din pacate, unii dintre ei primeau beneficii desi lucrau, pentru ca nu isi declarau veniturile”, a adaugat aceeasi persoana pentru Diaspora Romaneasca, sub protectia anonimatului. Ea a precizat ca oamenii aflati in aceasta situatie sunt nemultumiti si „adeseori nervosi”. „Nu numai ca li se reduc veniturile, dar sunt si investigati de catre autoritatile britanice. Pentru ca, inainte de a le acorda Universal Credit, reprezentantii DWP le-au cerut sa justifice veniturile si cheltuielile din ultimele sase luni”, a mai explicat romanul.

Totusi, el nu crede ca pierderea sumelor primite sub forma de beneficii sociale ii va determina pe unii dintre conationalii lui sa paraseasca Marea Britanie din aceasta cauza. „N-am auzit pe nimeni ca ar intentiona sa plece din UK pentru ca nu va mai primi beneficii. Dar am avut clienti care au renuntat sa mai solicite ajutoare sociale cand au vazut ca noile masuri se aplica extrem de strict”, a mai spus reprezentantul aceleiasi companii.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!