S.O.S. Am rămas blocat pe autostradă!

Articol publicat in sectiunea Auto, UK la bani mărunţi pe data 23 iunie 2014

uk_autostrada

„Toată lumea este într-o alertă totală”… asta se întâmplă pe autostrăzile şi drumurile britanice dacă aveţi ghinionul să vi se strice maşina… în locul nepotrivit, la momentul nepotrivit. Ionuţ Cristea este un român de 37 de ani din Iaşi care lucrează ca şofer de mai bine de opt ani de zile. Povesteşte că meseria sa i-a adus tot felul de „aventuri”, mai ales pe şoselele din  România: probleme cu motorul, pană dublă, probleme cu radiatorul şi multe altele. Cele mai multe şi-au găsit rezolvarea datorită cunoştinţelor sale de mecanic, iar restul… apelând la prieteni.

Nu şi în Marea Britanie! În urmă cu două săptămâni, tânărul a rămas cu maşina pe o autostradă care leagă Londra de sudul ţării. A rămas impresionat de ce a urmat, pentru că totul s-a desfăşurat ca la carte!

 

Ceasul rău!

Ionuţ povesteşte că viaţa de şofer nu este aşa simplă cum pare din exterior. Cel puţin pe drumurile din România unde, dacă ai ghinionul să ţi se strice maşina pe autostradă, ai şi ghionul de a rămâne pur şi simplu blocat acolo, multe ore… Tânărul din Iaşi se află în Londra de doi ani de zile şi lucrează tot ca şofer pentru o firmă de distribuţie.

 

trimiteri-sus-4

Acrobaţie la parcări, în UK

LA AEROPORT! REPEDE!

Big Brother la volan: asigurarea telematică dă bătăi de cap românilor din UK

E BINE CAT SE-NVARTE ROATA

trimiteri-jos-4

 

„Eu am fost şofer de tir, dar în ţară, mulţi ani şi vrând-nevrând, am cam trecut prin diferite situaţii atunci când am avut probleme cu autocamioanele. De multe ori, se întâmpla să repar chiar eu defecţiunea sau să oprească ceilalţi şoferi şi să îmi dea ei o mână de ajutor… Poate de aceea în momentul în care mi s-a stricat maşina pe una dintre autostrăzile din Londra care face legătura cu sudul ţării, am avut câteva momente de teamă în suflet… nu ştiam cum să procedez, pentru că nu mi s-a mai întâmplat până atunci să rămân cu maşina pe o stradă din Londra… mai ales, pe autostradă!”, ne spune Ionuţ.

——————————————-

„Există o diferenţă de la cer la pământ între sistemul din România şi cel de aici. Eu am rămas impresionat de sistemul lor… toată lumea era într-o alertă totală… până am realizat ce s-a întâmplat a ajuns poliţia, apoi cei de la RAC m-au sunat de patru ori în cele 45 de minute cât am aşteptat echipa lor.”

Ionuţ Cristea, 37 de ani, despre experienţa sa în momentul în care maşina sa s-a stricat pe autostradă

——————————————-

Primul pas: „Calm down!”

După câteva secunde de teamă, tânărul din Iaşi a realizat că nu trebuie să îşi facă prea multe griji… pe un card din portofel avea numărul de telefon al firmei de asigurare, aşa că a cerut ajutorul acesteia.

„Cureaua de la motor s-a defectat şi maşina s-a oprit. Era prima dată când mi s-a întâmplat. Din instinct, în momentul în care am văzut că s-a oprit motorul, am direcţionat maşina pe marginea drumului. Dacă nu gândeam rapid aveam şanse să rămân cu ea pe mijlocul benzilor… dar am acţionat rapid. Câteva secunde am simţit că «sunt pierdut», dar apoi m-am liniştit şi am sunat la numărul de asigurare. Orice firmă de asigurări are un free line (un număr de urgenţă). Am sunat la numărul acela şi am spus ce s-a întâmplat. M-au întrebat unde sunt, care este numărul maşinii, pe ce drum sunt, dacă este drum circulat intens, dacă am păţit ceva, dacă mă simt bine, dacă este drum cu bandă de urgenţă. Autostrada nu avea bandă de urgenţă, aşa că le-am spus că se circula pe toate benzile. La rândul lor, cei de la firma de asigurare au anunţat poliţia, pentru că le-am explicat că eram într-o curbă, iar vizibilitatea era redusă. În zece minute au ajuns deja două maşini de poliţie. Una dintre acestea s-a oprit în spatele maşinii mele la 50 de metri, ca să îi atenţioneze pe ceilalţi şoferi că este vorba de un incident.”

——————————————-

„Şi poliţia a fost în alertă… Poliţiştii căutau soluţii să elibereze banda cât mai repede, m-au întrebat dacă ştiu ce are maşina, dacă o mai pot mişca de acolo, dacă sunt în regulă. Tot timpul au vorbit cu mine şi m-au liniştit. Îmi spuneau că totul se va rezolva. Şi cei de la RAC – Breakdown Cover & Car Insurance (Tractare şi Asistenţă Auto) au venit în 45 de minute. M-au sunat mereu în tot acest timp, mă întrebau dacă a ajuns poliţia, dacă sunt ok, dacă sunt într-o zonă de refugiu, să nu stau pe marginea drumului… îmi spuneau dacă vreţi, putem sta la telefon până ajunge echipa…”

Ionuţ Cristea

——————————————-

Autor articol: Oana Padureanu
Etichete: , , , , , , , , ,

Comentarii

O parere la “S.O.S. Am rămas blocat pe autostradă!”

  1. Sorin Spune:

    am avut ghinionul sa imi cumpar o masina proasta, in 3 saptamanii sa stricat de 3 ori, recovery/. 45 minute,, frate nu mai mintit asa , ca stai dupa ei ore in sir, 45minute? poate atat ai asteptat sa iti raspunda cineva la telefon..

Spune-ti si tu parerea!