S-a stabilit! Dan Mihalache, noul ambasador al României la Londra

Articol publicat in sectiunea Articole importante, Diaspora pe data 15 aprilie 2016

uk-dan-mihalache-la-londra

Luni, Dan Mihalache, actualul şef al Cancelariei prezidenţiale, a primit aviz favorabil pentru postul de amabasador al României în Marea Britanie, în ciuda unor politicieni care s-au opus vehement. Traian Băsescu a considerat că alegerea lui Mihalache este „o mare eroare diplomatică” şi că Africa ar fi fost o destinaţie mai bună pentru acesta. Mihalache, în schimb, ia numirea ca „o mare provocare”, anunţând totodată şi un prim proiect în UK, de a deschide un consulat la Manchester.

 

Numirea ca şi ambasador la Londra, o formalitate

Dan Mihalache a reuşit să îi convingă pe aleşii neamului că are calităţile necesare pentru a ajunge să reprezinte România, la Londra, din postura de reprezentant al diplomaţiei.

Parlamentarii din comisiile reunite de politică externă şi-au dat, luni, avizul după ce l-au audiat pe Dan Mihalache, propunerea preşedintelui Klaus Iohannis pentru postul de ambasador în Marea Britanie. Au fost 22 de voturi pentru, dar şi trei împotrivă, astfel că numirea oficială a devenit o formalitate.

Fost deputat PSD şi consilier al fostului prim-ministru Adrian Năstase, Dan Mihalache este şeful Cancelariei prezidenţiale din decembrie 2014, de la începutul mandatului lui Klaus Iohannis la Cotroceni. În anul 2009, Mihalache a intrat în PNL şi a devenit consilierul liderului liberal Crin Antonescu, iar după doi ani a devenit secretar general adjunct al PNL. Avizul dat de comisiile de specialitate este unul consultativ, preşedintele fiind cel care va semna decretele de acreditare.

Dan Mihalache susţine că decizia de a pleca ambasador la Londra a fost luată după o discuţie cu preşedintele Klaus Iohannis.

 

Băsescu l-ar fi trimis pe Mihalache „în Africa”!

Cu doar câteva ore înainte ca Mihalache să primească undă verde pentru postul de ambasador la Londra de la Comisiile de politică externă ale Camerei şi Senatului, Traian Basescu îşi făcea publică pe Facebook poziţia sa cu privire la numirea lui Mihalache: „ar fi o mare eroare”.

Băsescu explică şi de ce consideră totul a fi o greşeală: „O argumentare a afirmaţiei ar fi şi prea complicată şi nici n-ar putea fi completă din cauza complexului de interese pe care România le are în relaţia cu Londra. Această relaţie complexă poate fi ţinută la un nivel consistent numai cu un diplomat profesionist, experimentat şi bun cunoscător al intereselor reciproce ale celor două ţări”.

Nu în ultimul rând, cu o vădită tentă de ironie, actualul lider al PMP lasă să se înţeleagă faptul că o variantă mai bună ar fi fost trimiterea fostului consilier prezidenţial pe un alt continent decât Europa. „Numirea politrucului Dan Mihalache în funcţia de ambasador al României la Londra este o mare eroare diplomatică. Dacă tot trebuie să fie ambasador, poate încercăm cu Mihalache undeva prin Africa?”, încheia intervenţia fostul lider de la Cotroceni.

 

trimiteri-sus-4

Postul de ambasador la Londra, pus în discuţie de Iohannis

Dan Mihalache, și la Londra, și la București

POSTUL AMBASADORULUI român la Londra, din nou VACANT

Dr. Ion Jinga. Șapte ani ambasador la Londra (Interviu)

trimiteri-jos-4

 

Din viziunea noului ambasador la Londra

Mihalache a declarat că doreşte aprofundarea parteneriatului strategic dintre Marea Britanie şi România, care „funcţionează excelent pe dimensiunea politică, pe armonizarea unor poziţii, pe dimensiunea strategică, militară şi pe componenta serviciilor de informaţii”.

El a amintit că Bucureştiul şi Londra au abordări comune în ceea ce priveşte Vecinătatea Estică şi a pledat pentru „upgradarea” zonei de parteneriat strategic mai ales pe dimensiunea economică. 

„2015 a fost, din punct de vedere al relaţiilor bilaterale, un an bun, în care schimburile comerciale au crescut, dar e un spaţiu de extindere pe care un mandat de ambasador în Marea Britanie trebuie să îl fructifice”, a subliniat Dan Mihalache.

 

Despre românii din UK

O altă prioritate despre care a vorbit Dan Mihalache ţine de comunitatea românească din Marea Britanie. Ar fi vorba de 170.000 de persoane, conform cifrelor oficiale, deşi în relitate am fi mult mai mulţi, a spus Mihalache. El a subliniat, în context, importanţa operaţionalizării Consulatului României de la Manchester, arătând că acesta va mai ridica din presiunea asupra serviciilor consulare de la Ambasada din Londra.

El consideră că România are probleme de imagine în UK şi că ele necesită măsuri care nu pot fi rezolvate doar printr-o „ofensivă de comunicare”.

„Avem probleme de imagine în Marea Britanie, care necesită un complex de răspunsuri. Dacă noi credem că vom rezolva această problemă doar printr-o ofensivă de comunicare, ne înşelăm, pentru că parte din problema de imagine are un fundament real. (…) Aici e vorba de un complex de măsuri care ţine de cooperarea pe zona de afaceri interne, pe zona socială şi, într-adevăr, de o strategie de imagine care trebuie să fie construită şi mult mai consistentă în raport cu o presă britanică foarte activă”, a afirmat, luni, Mihalache, la audierile din Comisiile parlamentare reunite pentru politică externă.

În opinia sa, Ambasada României de la Londra va trebui să dezvolte „într-un orizont de timp” o astfel de strategie de comunicare.

 

E de lucru ca şi ambasador la Londra

„E o mare provocare, e un post dificil, care va fi foarte complicat în perioada următoare din perspectiva evoluţiilor care au loc în Marea Britanie. Nu e o retragere în vacanţă, ci dimpotrivă. (…) Eu rămân ataşat proiectului preşedintelui Klaus Iohannis. Pentru mine este o nouă provocare”, a precizat Mihalache, care a menţionat că decizia de a pleca de la Cotroceni a luat-o împreună cu şeful statului. 

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!