Să fim mândri

Articol publicat in sectiunea Editorial Sport pe data 17 martie 2014

Cosmin Contra a lăsat Petrolul și a plecat în Spania, la Getafe. Din clipa aceasta devine primul antrenor român care a pregătit vreodată o echipă din Primera Division. Desigur, nu va avea o misiune ușoară. Getafe trage să moară iar el trebuie să-i asigure și anul viitor un loc în prima ligă, alături de Barcelona și Real.

Mulți s-au întrebat de ce a plecat Contra, când Petrolul avea șansa cupelor europene. Răspunsul este același ca de fiecare dată. A plecat pentru că aici nu este bine, pentru că aici nu este curat. Conducerile LPF și FRF s-au schimbat, dar vechile apucături încep deja să-și facă apariția în comportamentul oamenilor noi. Mulți oameni din fotbal sunt la pușcărie. Echipele de fotbal de-abia supraviețuiesc, pentru că patronii lor nu înțeleg fotbalul decât ca modalitate de a câștiga și asta chiar înainte de a investi. A plecat pentru că Mutu și Zicu nu sunt nici pe departe ceea ce se spera să fie. Nu sunt sigur dacă antrenorul este cel care a insistat pentru aducerea lor, dar am senzația că nu este nici pe departe așa. Mai degrabă pare a fi o mișcare de marketing a clubului, o mișcare proastă din punct de vedere sportiv. Proastă pentru că ei au luat locul unor jucători cu mult mai buni, dar așa au fost lucrurile să fie, este prea târziu să mai fie reparate.

O să reușească oare Contra în Spania? Este greu, dar nu imposibil. Principalul câștig va fi însă legat de atmosfera mult mai curată în care-și va face treaba. Poate peste ani asta ne va folosi inclusiv nouă. Cine știe când se întoarce și, mai ales, unde. Peste ani, când fotbalul românesc va ajunge la nivelul la care este acum cel străin.

Până atunci, să-i urăm baftă lui Contra. Și să fim cumva mândri că ne reprezintă acolo, chiar dacă nu merităm asta.

Autor articol: Bogdan Constantinescu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!