Să ocupe imigranţii din UE trei din patru job-uri care apar pe piaţă?

Articol publicat in sectiunea UK, despre români pe data 18 noiembrie 2015

Londra_munca

Astfel ar reieşi din stastici, că în ultimul an trei din patru persoane care şi-au găsit de lucru erau imigranţi proveniţi din alte ţări europene.

Numărul de locuri de muncă preluate de imigranţii UE a crescut cu 19,1%, în timp ce numărul de locuri de muncă obţinute de britanici a crescut cu doar 0,4%. Aceeaşi statistică arată că dacă în 1997 erau înregistraţi 986.000 de străini care lucrau în Marea Britanie, acum aceştia sunt în număr de 3,2 milioane.

Nigel Farage, liderul Ukip, precum şi Alp Mehmet de la Migration Watch, au profitat de această ocazie ca să indice faptul că numărul muncitorilor slab calificaţi care provin din UE trebuie limitat şi că cea mai bună politică ar fi părăsirea structurilor europene cu ocazia referendumului.

 

Rata şomajului, nivel tot mai scăzut

Piaţa forţei de muncă din Marea Britanie a continuat să se consolideze în trimestrul trei din 2015, în timp ce rata anuală de creştere a salariilor a fost sub aşteptări transmite BBC.

Din primăvara lui 2008 încoace, rata şomajului, care a coborât la 5,3% în perioada iulie – septembie 2015, se află la nivelul cel mai scăzut.

 

Instituirea salariului-de-trai, în beneficiul imigranţilor

Până în 2020 salariul minim pe oră în economie, aşa-numitul living-wage, va creşte semnificativ. Cei mai câştigaţi vor fi cei care astăzi trăiesc pe salariul minim pe economie sau mai rău, care, de cele mai multe ori, sunt imiganţii.

Criticii spun că o astfel de politică va face Marea Britanie mai atractivă imigranţilor şi că ieşirea din UE ar fi absolut necesară.

Un studiu arată că datorită instituirii salariului de trai, până în 2020 câştigul unui imigrant care beneficiază astăzi de salariul minim pe economie va creşte cu £3.015,48 pe an dacă nu poate obţine tax credits, iar dacă va obţine tax credits, venitul acestuia va creşte cu £6.979,96 pe an.

Totuşi, studiul nu ia în calcul şi inflaţia, care ar putea foarte bine să depăşească această creştere nominală a valorii salariale, ştergând efectiv orice creştere reală a venitului şi, eliminând, implicit, aşa-zisa atractivitate suplimentară a Marii Britanii în ochii imigranţilor UE.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!