Salariații din restaurante vor declara banii personali

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 8 mai 2015

Angajații magazinelor, restaurantelor și ai tuturor operatorilor care sunt obligați să utilizeze case de marcat fiscale își vor declara banii în fiecare zi înaintea începerii programului de lucru, într-un registru de bani personali, cu paginile numerotate, completat fără ștersături sau modificări.

Astfel de operatori sunt obligați să constituie registrul de bani personali pentru fiecare unitate de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor, care va fi păstrat în locația respectivă pentru a fi prezentat la control inspectorilor fiscali. Pentru fiecare unitate de vânzare se va utiliza un singur astfel de registru, se arată într-un proiect de ordin al ministrului finanțelor publice, citat de Mediafax.

Măsura a fost instituită în urma controalelor ANAF, care au găsit sume suplimentare față de cele din casă, justificate ca fiind bani personali ai angajaților sau care proveneau din bacșiș, iar consecința a fost suspendarea activității unităților respective.

Ulterior, s-a decis printr-o ordonanță a Guvernului că ANAF va suspenda activitatea unei firme doar de la a doua abatere în 24 de luni și numai dacă diferența sumelor constatate depășește 300 lei și 3% din valoarea înregistrată în casa de marcat, angajații care refuză prezentarea sumelor putând fi amendați.

Registrul de bani personali va avea paginile numerotate în ordine crescătoare și trebuie semnat pe ultima pagină de către administratorul firmei sau de o persoană împuternicită.

 

Completat zilnic

Angajații vor completa zilnic acest registru la începerea programului de muncă, în care vor declara sumele de bani pe care le au asupra lor. Astfel, trebuie să completeze în registru, fără ștersături, modificări și fără a lăsa spații neutilizate, cu data, numele și funcția, suma de bani la începerea programului și ora înregistrării, iar la final se semnează.

Orice sumă de bani înregistrată în plus față de suma înregistrată la ora începerii programului de lucru nu reprezintă sumă justificată prin registrul de bani personali.

Operatorul economic răspunde de integritatea registrului și completarea zilnică a acestuia de către personalul care lucrează în unitatea respectivă.

De asemenea, compania trebuie să notifice Fiscul că a constituit registrul special de bani în termen de cinci zile lucrătoare de la data publicării ordinului, precizând data deschiderii registrului și numărul de pagini, conform numerotării acestora.

La rândul său, ANAF înregistrează într-o evidență proprie, ținută la nivelul fiecărui contribuabil, registrele de bani personali notificate ca fiind constituite.

La solicitarea organelor de control, atunci când se află în incinta unității de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor în care își desfășoară activitatea și în timpul programului de lucru, angajații operatorului economic sunt obligați să prezinte sumele de bani aflate asupra lor.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!