Salarii mici, prețuri mari

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 11 martie 2016

Lanțul de magazine de tip discount Lidl are la aceleași produse în România și Polonia diferențe de preț de până la 67%, arată datele companiei de cercetare de piață Hipercom Consulting.

Astfel, Lidl are în Polonia, cea mai dezvoltată economie din regiune, cu un salariu mediu net de circa două ori mai mare decât cel de 400 de euro din România, prețuri mai mici la salam, iaurt sau unt comparativ cu piața locală.

La polul opus, în România sunt prețuri mai mici la hrană uscată pentru pisici, la tarte cu creveți și legume și la roșii uscate în ulei, scrie Ziarul Financiar, citat de Mediafax.

Pentru această comparație Hipercom Consulting a ales aceleași produse, sub același brand și la același gramaj.

Pentru a face comparația de preț au fost alese produsele promovate în cataloagele Lidl din cele două țări, unde compania promovează săptămânal câteva zeci de articole alimentare și nealimentare.

Spre deosebire de ceilalți retaileri care pariază atât pe branduri naționale și internaționale, cât și pe mărci private, Lidl promovează în cataloage în special mărci proprii. De altfel, acestea reprezintă circa 80% din totalul produselor aflate pe rafturile magazinelor Lidl.

Pentru a avea aceeași bază de comparație, în cazul Lidl au fost alese aceleași produse promovate în cataloagele companiei din România și Polonia de regulă din aceeași perioadă calendaristică. Pentru această analiză au fost comparate doar cataloagele din luna februarie.

Datele au relevat faptul că în Polonia sunt mai ieftine produsele de bază – iaurt, salam sau unt -, în timp ce România are prețuri mai mici la delicatese.

Reprezentanții retailerului german Lidl, prezent pe piața locală cu aproape 200 de magazine, au spus că stabilirea prețului unui produs este un proces complex, ce ia în calcul atât costurile de producție, cât și o serie de alte costuri adiționale (transport, cantitatea comandată, depozitare, cadru legislativ etc.).

„În acest sens, nu putem comenta strategia de stabilire a prețurilor în Polonia”, au precizat ei ca răspuns la solicitarea ZF privind diferențele de preț la aceleași produse în magazinele Lidl din România și Polonia.

România este una dintre cele mai sărace economii din UE, ocupând o poziție la coada clasamentului alături de Bulgaria.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!