Salariile absolvenților, decontate de stat

Articol publicat in sectiunea Social pe data 31 octombrie 2014

Întreprinzătorii şi tinerii şomeri privesc cu neîncredere programul prin care statul vrea să creeze 6.500 de locuri de muncă. Guvernul promite să deconteze timp de un an salariile absolvenţilor de liceu sau de facultate care sunt angajaţi până în martie 2015. Economiştii spun, însă, că reducerea taxelor ar ajuta mai mult, când vine vorba de înfiinţarea locurilor de muncă, relatează Digi24.

Guvernul a lansat, la finalul verii, o schemă de ajutor prin care se angajează să plătească, din fonduri europene, salariile noilor angajaţi din firmele mici şi mijlocii. Condiţia este ca aceşti noi angajaţi să fie absolvenţi din 2014 de liceu sau de facultate, iar firma să păstreze timp de doi ani posturile înfiinţate pentru ei. Statul plăteşte, sau mai bine zis decontează, salariile doar în primul an.

Nici firmele şi nici tinerii absolvenţi nu sunt încântaţi de program. Patronii se plâng că angajaţii cu salariul plătit de stat sunt lipsiţi de experienţă şi ineficienţi. Iar tinerii spun că după un an pot fi daţi afară, iar pe posturile lor să fie angajaţi oamenii cu experienţă.

Specialiştii spun că firmele mici ar prefera ca statul să taie din taxe, în loc să ofere subvenţii. „Este o măsură care trebuie să fie susţinută de alte măsuri fiscale şi de măsuri de natură macroeconomică care să încurajeze dezvoltarea afacerilor”, afirmă Daniel Barna, specialist în fonduri europene.

Reprezentaţii Guvernului se declară optimişti şi susţin că, în total, 1.000 de firme vor primi ajutoare pentru salariile absolvenţilor. Dar se feresc deocamdată să spună câţi bani au fost folosiţi din cele 40 de milioane de euro alocate programului.

„Până la 6.500 de locuri de muncă mai sunt acorduri de semnat, dar în fiecare săptămână menţinem sub control acest program şi vedem câte noi firme intră în program”, declară Florin Jianu, ministrul IMM-urilor.

Programul se va încheia în martie 2015 şi atunci, promit guvernanţii, vom afla şi cât de mare succes a avut.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!