Salariile „au învins” inflația

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 22 aprilie 2014

Inflația a fost „depășită” de creșterile salariale din Regatul Unit, pentru întâia oară din 2008. Totuși, vor mai trebui să treacă cel puțin patru ani până când veniturile populației să revină la nivelul dinaintea recesiunii.

 

După șase ani…

Nivelul salariilor din Marea Britanie a ajuns să acopere inflația pentru prima oară după aproape șase ani în care creșterea veniturilor populației a fost mai mică decât indicele inflaționist.

Valoarea medie a veniturilor salariale a fost mai mare cu 1,7% la finele lunii februarie, decât în aceeași perioadă a anului trecut, conform ediției online din 16 aprilie a BBC News, care citează ultimul raport oficial al Oficiului Național de Staisitcă (ONS) din Regatul Unit.

Indicele inflației (Consumer Prices Index – CPI) a fost de 1,7% în a doua lună a acestui an și a scăzut la 1,6% în martie.

Este pentru întâia dată de la declanșarea recesiunii din 2008 când procentul creșterilor salariale este echivalent cu valoarea CPI, remarcă analiștii. Ei atrag atenția însă că, per total, salariile au crescut cu doar 8,6%, în timp ce prețurile au ajuns să fie mai mari cu 16,9% în prezent, față de iulie 2008.

 

În așteptarea lui… 2018

Salariile din Marea Britanie vor ajunge probabil doar în 2018 la valoarea la care acestea se aflau în anul 2009, conform  Oficiului pentru Responsabilitate Bugetară (Office for Budget Responsibility – OBR).

„Deși statisticile sugerează îmbunătățirea veniturilor populației , acestea continuă să se situeze mult sub nivelul celor înregistrate înainte de declanșarea crizei financiare”, susțin economiștii citați de BBC News.

În plus, cifrele rezultate din ultimul raport ONS nu se referă însă la cei aproximativ patru milioane de lucrători care muncesc pe cont propriu, în baza statutului de „self-employed”.

Datele comunicate de ONS mai  reflectă diferențe semnificative între evoluția veniturilor din sectorul privat comparativ cu persoanele care lucrează în sectorul public. Salariile celor din prima categorie au crescut cu aproximativ 2% în decursul unui an. În același timp, salariații „de stat” câștigă doar cu 0,9% mai mult decât în urmă cu 12 luni.

 

Tot mai puțini bani din străinătate trimiși  în România

Sumele trimise în țara natală de românii din străinătate, în decursul unui an, erau mai mici cu 6% în luna ianuarie  a acestui an, comparativ cu 2013. Acestea se află în prezent la cea mai scăzută valoare înregistrată, după o evoluție descrescătoare care a început în urmă cu șase ani, informa în 18 aprilie website-ul de specialitate www.business-review.eu.

„Cred că aceste cifre se vor mai îmbunătăți până la sfârșitul anului în curs, având în vedere că și cei de la World Bank anticipează o creștere în ceea ce privește transferurile internaționale de bani pentru 2014. Am observat, de asemenea, tendința românilor aflați în străinătate de a părăsi statele în care veniturile salariale au scăzut, cum ar fi Spania sau Italia, în favoarea Germaniei sau Franței, unde pot câștiga mai mulți bani”, a comentat Valentin Daeanu, reprezentând Smith&Smith, una dintre primele companii românești spevializate în transfer de bani.

Aproximativ 7 milioane de euro erau trimiși în 2008 în România de către cetățenii români plecați la muncă în străinătate. Cifra a fost una record, în condițiile în care aceasta se referea exclusiv la trimiterile prin companii specializate în servicii de transfer de bani sau pe alte căi oficiale. De atunci, valoarea acestor remitențe a scăzut an de an.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!