Salariile bugetarilor vor fi majorate în același timp

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 24 iulie 2015

medici_spitalSalariile din sectorul bugetar vor fi majorate în același timp, inclusiv indemnizațiile demnitarilor, a anunțat ministrul finanțelor, Eugen Teodorovici. El a precizat că o decizie asupra momentului majorării va fi luată după rectificarea bugetară programată pentru 28 iulie.

„Tot ce înseamnă creșteri de salarii în sectorul bugetar vor avea loc o dată pentru toți care sunt parte a acestui sistem. Asta a fost și logica atunci când s-a spus foarte clar că întregul sistem bugetar trebuie să aibă majorarea salarială de la același moment”, a afirmat Teodorovici, întrebat care va fi decizia referitoare la rectificarea bugetară asupra salariilor demnitarilor.

El a precizat că impactul bugetar a fost unul mic în cazul ordonanței de mărire a indemnizațiilor demnitarilor.

Premierul Victor Ponta a anunțat, la rândul său, că Guvernul nu va emite un act normativ prin care să retragă ordonanța privind creșterea salariilor demnitarilor așa cum a anunțat inițial, ci se va aștepta rectificarea bugetară pentru a opera modificări.

Ponta a admis că pot fi găsiți bani în buget pentru creșterea salariilor demnitarilor întrucât nu e vorba de un impact bugetar semnificativ, ci este vorba de un principiu, și anume ca această creștere să aibă loc în același timp pentru toți bugetarii, potrivit Agerpres.

Inițial, premierul Victor Ponta anunțase că Guvernul va emite un act normativ prin care se va amâna intrarea în vigoare a ordonanței de creștere a salariilor bugetarilor de la 1 august, urmând ca această majorare să aibă loc odată cu noua lege a salarizării sectorului bugetar.

Majorarea indemnizațiilor a fost anunțată de Gabriel Oprea la 8 iulie, în ultima zi în care a exercitat interimar funcția de premier. Decizia a declanșat o dispută purtată prin intermediul mesajelor pe rețelele de socializare și la televiziune între președintele Klaus Iohannis, premierul Victor Ponta, la acel moment proaspăt revenit în țară după operația din Turcia, și cel care i-a ținut locul la conducerea Guvernului, Gabriel Oprea.

 

Președintele și premierul, campioni la venituri

Guvernul sub șefia lui Gabriel Oprea a decis ca indemnizațiile lunare ale președintelui, prim-ministrului, președinților Parlamentului, șefilor de servicii de informații să fie majorate începând cu luna august.

Cele mai mari salarii ar urma să le aibă președintele țării, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, prim-ministrul și președinții celor două Camere ale Parlamentului.

Guvernul a stabilit ca această creștere să fie aplicată și miniștrilor, vicepreședinților, secretarilor și chestorilor Senatului și Camerei Deputaților, Avocatului Poporului, președintelui Consiliului Legislativ și celui al Curții de Conturi, șefului SGG și celui al Cancelariei premierului.

Astfel, conform deciziei Guvernului, indemnizațiile lunare ale președintelui țării, prim-ministrului și președinților celor două Camere parlamentare sunt majorate la 21.540 lei brut (15.108 lei net), iar salarizarea vicepremierului este fixată la 20.000 lei brut (14.024 lei net).

În baza ordonanței, miniștrii și alte categorii de demnitari, inclusiv șefii serviciilor de informații, trebuie să primească o indemnizație lunară de 19.055 lei brut (13.365 lei net). În această ultimă categorie au fost incluși și consilierii prezidențiali, care au rang de ministru.

Aceeași indemnizație brută de 19.055 lei trebuie acordată și miniștrilor-delegați, vicepreședinților, secretarilor și chestorilor din Senat și Camera Deputaților, secretarului general al Guvernului, șefului Cancelariei premierului, Avocatului Poporului, președintelui Consiliului Legislativ, președintelui Curții de Conturi, directorilor SRI, SIE, SPP și STS.

În prezent, președintele țării este remunerat lunar cu aproximativ 6.500 lei net, președinții celor două Camere parlamentare și prim-ministrul – cu 6.184 lei net, vicepremierul – cu circa 5.800 lei net, iar ministrul – cu 5.350 lei net.

 

Medicii și profesorii, salarii mai mari

Medicii și profesorii vor putea avea după noua lege a salarizării venituri mai mari. Potrivit România TV, un medic primar poate încasa de la 5.636 lei/lună până la 7.018 lei/lună, un medic specialist ar putea lua de la 3.664 lei/lună până la 4.563 lei/lună, iar un medic rezident anul VI-VII va avea un salariu de la 3.409 lei/lună până la 4.245 lei/lună.

De asemenea, un profesor începător va avea un salariu de 1.923 lei/lună, iar un profesor cu gradul I și vechime 4.500 lei/lună.

Și în administrație și Poliție, salariile urmează să crească. Un operator, controlor de date, va avea cel mai mic salariu de 1.558 lei/lună, iar în Poliție, un inspector va avea salariul cel mai mic de 1.940 lei/lună până la 2.141 lei/lună. Un agent de poliție va avea cu noua lege a salarizării 1.617 lei/lună.

Pentru personalul medical care lucrează în unități unde activitatea se desfășoară fără întrerupere, în trei ture, angajații pot opta fie între sporul de muncă de noapte, fie pentru un spor de 15% din salariul de bază.

Pentru zilele de weekend sau de sărbători legale lucrate, plata se dublează. De asemenea, cei care lucrează în condiții periculoase – în locuri cu surse de radiații – pot beneficia de sporuri de până la 30% din salariul de bază.

 

Spor pentru lucrul în localități izolate

Proiectul legislativ prevede și o indemnizație de până la 20% din salariul de bază pentru profesorii care acceptă să lucreze în localități izolate. Statutul de localitate izolată va fi stabilit printr-o hotărâre de Guvern. De asemenea, cadrele didactice care lucrează în învățământul special vor obține o majorare cu 15% a salariului de bază.

Profesorii vor obține salariul și în funcție de gradația de merit, care se va stabili prin examen la fiecare cinci ani. În caz de deces, familia profesorului va fi compensată cu echivalentul a cinci salarii, asigurate din bugetul asigurărilor sociale de stat.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!