Salariile din sistemul sanitar, majorate cu 25%

Articol publicat in sectiunea Social pe data 4 septembrie 2015

salarii_marite_personal_medicalGuvernul a aprobat o ordonanță de urgență privind majorarea salariilor din sistemul sanitar cu 25%. Măsura urmează să fie aplicată de la 1 octombrie.

„Măsura a fost luată de Guvern în scopul creșterii motivării personalului din sistemul public sanitar și, implicit, a stopării migrației cadrelor medicale către locuri de muncă din străinătate”, precizează Guvernul într-un comunicat, citat de Mediafax.

Prin actul normativ se majorează cu 25% cuantumul sporurilor pentru condiții de muncă, al sporului de ture, al sporului de noapte, al tarifului orar pentru orele de gardă și al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut, solda lunară brută/salariul brut lunar.

„Putem de la 1 octombrie să aplicăm o creștere de 25% la salariul actual pentru tot personalul din sistemul medical”, a spus, la 18 august, premierul Victor Ponta. El a precizat că vor beneficia de aceste majorări aproximativ 181.000 de persoane în rețeaua Ministerului Sănătății și autorităților publice locale și peste 13.000 de persoane din ministerele care au rețea proprie de sănătate. Prim-ministrul a mai afirmat că impactul bugetar anual al acestor majorări salariale este în jurul sumei de 1,7 miliarde de lei. Ponta a menționat că, pentru anul acesta, fondurile necesare sunt asigurate.

Prim-vicepreședintele Federației Sanitas, Marius Sepi, a precizat că aproximativ 224.000 de angajați din sistem ar urma să beneficieze de aceste majorări salariale, iar efortul bugetar va fi de aproximativ 1,3 miliarde de lei pe an.

El a mai spus că acestei majorări îi vor urma altele, tot de câte 25%, care vor fi aplicate în 2016 și 2017. „Este un prim pas și în următorii ani vor mai fi creșteri de câte 25%, pentru a dubla efectiv salariile din sistem”, a declarat Marius Sepi.

 

Profesorii vor și ei mai mulți bani

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) consideră că decizia de majorare a salariilor angajaților din sănătate este justă, dar avertizează că dacă nu vor crește și veniturile din învățământ, Executivul trebuie să se aștepte la proteste de amploare.

 Sindicaliștii FSLI reamintesc Guvernului că, în Programul de guvernare, mai există un domeniu prioritar – Educația, iar după majorările substanțiale acordate înalților demnitari și cele anunțate pentru angajații din sistemul sanitar, Executivul trebuie să regândească, împreună cu sindicatele, calendarul creșterilor salariale stabilit prin acordul semnat anul trecut, conform căruia salariile ar urma să crească cu 34% până la finalul anului 2017.

„Acest procent de 34%, față de cel de 100% promis a se acorda salariaților din sănătate tot până la finalul anului 2017, ar crea o nedreptate inacceptabilă și un dezechilibru major între cele două domenii strategice”, a spus președintele FSLI, Simion Hancescu, citat într-un comunicat de presă al federației sindicale.

FSLI amintește că, după majorarea din luna martie, salariul net al unui învățător debutant este de 780 de lei, al unui profesor debutant este de 830 de lei, al unui profesor cu definitivatul este de 836 de lei, iar al unui profesor la final de carieră este de 1.825 de lei.

În acest context, conducerea FSLI avertizează că dacă nu vor fi găsite soluții și pentru majorarea veniturilor angajaților din învățământ, sindicaliștii iau în calcul declanșarea unor proteste de amploare.

Și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” a cerut Guvernului ca și angajaților din învățământ să le fie majorate salariile, după decizia de creștere a salariilor din sistemul sanitar.

Federația avertizează membrii Guvernului că majorările salariale acordate în ultima perioadă unor categorii de personal în detrimentul altora au dus deja la o exacerbare a stării de nemulțumire în rândul angajaților din învățământ, care poate conduce la posibile acțiuni de protest cu ocazia începerii noului an școlar.

Premierul Victor Ponta a declarat, anterior, că majorarea salarială se va face „deocamdată doar pentru medici”. „Atunci când a fost vorba despre măririle la profesori, pe care le primesc anul asta, medicii nu au fost contra. Acum, când avem posibilitatea, prin economii în sistem, cred că așa este corect față de medici. În rest, toată lumea își dorește un salariu mai mare. Deocamdată se poate doar pentru medici. Azi, cu banii pe care îi avem, putem să majorăm pentru medici, așa cum anul trecut am făcut pentru profesori. Când se poate, se poate”, a spus premierul, la postul de televiziune România TV.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!