Salariile profesorilor cresc cu 15%

Articol publicat in sectiunea Social pe data 15 octombrie 2015

profesori 2Salariile personalului din învățământ vor fi majorate cu 15% începând cu data de 1 decembrie, a anunțat, luni, ministrul educației, Mihai Cîmpeanu. El a precizat că de această creștere vor beneficia 304.000 de persoane – cadre didactice și personal auxiliar.

„Am convenit ca după ce s-au acordat creșteri salariale de 10% pentru personalul didactic și didactic auxiliar, 5% în martie și 5% în septembrie, după ce s-au acordat creșteri de 12% pentru personalul nedidactic, în luna august, să se mai acorde în acest an, începând cu 1 decembrie, o creștere de 15% pentru tot personalul din învățământ – didactic, didactic auxiliar și nedidactic”, a declarat ministrul educației, la finalul discuțiilor care au avut loc la Palatul Victoria cu reprezentanții sindicatelor din învățământ.

Mihai Cîmpeanu a precizat că după această ultimă majorare de 15% se ajunge la o creștere medie a salariilor din învățământ cu 26,7% în acest an, potrivit Mediafax.

El a mai spus că efortul bugetar pentru aceste ultime majorări salariale este de 1,7 miliarde de lei pentru cei peste 304.000 de angajați din educație.

„Este vorba despre 221.000 de angajați personal didactic și auxiliar, la care se adaugă 53.000 de angajați personal nedidactic din învățământul preuniversitar, la care se adaugă 30.000 de persoane din învățământul universitar, 23.000 de persoane personal didactic și 7.000 de persoane angajate ca personal nedidactic. În total, 304.000 de persoane vor beneficia de aceste creșteri salariale de 15%, peste majorările deja acordate, de 10, respectiv 12% în 2015”, a mai spus ministrul educației.

Câmpeanu a adăugat că aceste majorări salariale vor fi prevăzute într-o ordonanță de urgență care va fi promovată în această lună.

 

Elevii, agresivi cu profesorii

Pe de altă parte, ministrul educației a declarat, recent, că sistemul de educație din România se confruntă cu un nou tip de violență, violența elevului asupra profesorului.

„Vorbim despre un nou tip de violență, violența elevului asupra profesorului. La scara istoriei sistemului de educație în România, da, este o noutate. Face parte din tendințele de evoluție a societății cu bunele și relele ei”, a spus Cîmpeanu, citat de Mediafax.

Potrivit datelor Ministerului Educației, în anul școlar 2014-2015, au fost raportate la nivel național aproape 18.800 de cazuri de violență în școală, număr în scădere raportat la anul școlar anterior. Printre acestea, au fost 3.400 de cazuri de violență verbală.

Conform unui studiu UNICEF pe tema violenței, prezentat recent, în 2014, în România, 41% dintre copii erau intimidați și hărțuiți de colegi la școală. Cea mai menționată formă de violență împotriva copilului a fost cea elev-elev (certuri, conflicte, țipete, folosirea de apelative), comparativ cu elev-profesor sau profesor-elev (ironie, țipete, ofense sau jigniri).

UNICEF și Ministerul Educației au lansat o campanie împotriva violenței în școli, cu mesajul „Ești erou în curtea școlii când oprești violența verbală!”.

Întrebat cât de reale sunt cifrele privind violența în școli, pentru că nu toți copiii raportează aceste acte, ministrul a spus că acesta este scopul campaniei, de a-i face pe copii să reclame actele de violență, chiar și pe cele verbale.

 

Respectați de părinți, nu și de copii

Profesorii sunt, în opțiunile adulților, a doua cea mai respectată profesie din zece evaluate, după cea de medic, înaintea altor profesii precum inginer, avocat, economist sau preot, însă doar 14% dintre români consideră că profesorii sunt respectați și de copii, potrivit unui studiu, citat de Mediafax.

Studiul, realizat de Asociația Triple Helix, pe baza datelor culese de Daedalus Online și dat publicității recent, de Ziua Mondială a Profesorilor, arată că profesorii din România sunt respectați de părinți, dar nu și de elevi, însă, cu toate acestea, doar unul din patru părinți și-ar încuraja copiii să devină profesori.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!