Salariile tuturor bugetarilor, aproape de o majorare cu 10%

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 20 noiembrie 2015

Toți bugetarii sunt foarte aproape de a avea salarii mai mari cu 10 procente de la 1 decembrie. Asta după ce Camera Deputaților, cameră decizională, a adoptat, la 11 noiembrie, ordonanța de urgență prin care se măresc cu 25% salariile din sănătate, dar și cu 10% salariile tuturor bugetarilor, dacă nu au beneficiat anterior și de alte majorări, așa cum stabilește un amendament al PSD.

Ministrul muncii de atunci, Rovana Plumb, spunea că măsura de majorare cu 10% a salariilor bugetarilor a fost luată în primul rând pentru că există nevoia de motivare în sectorul bugetar și în al doilea rând pentru că creșterea veniturilor este posibilă.

„Vreau să vă spun cum am fundamentat această creștere. În primul rând pentru că există nevoia de motivare în sectorul bugetar. După cum bine știți, nu au mai existat majorări salariale din 2008. Primele sectoare către care ne-am îndreptat au fost sănătatea și educația, urmează celălalt sector, al administrației publice centrale și locale, pentru care am pornit de la ideea că oamenii care lucrează în acest sector trebuie să fie motivați pentru că ei furnizează serviciile publice și elaborează politici publice”, a declarat Rovana Plumb, potrivit Digi24.

 

Impactul bugetar: 0,2% din PIB

„În momentul în care am gândit acest lucru plecând de la această fundamentare, ne-am dus mai departe și am gândit ce înseamnă o majorare a salariilor pentru 1.200.200 de bugetari care înseamnă 1.200.200 de familii. Înseamnă o creștere a puterii de cumpărare, ceea ce înseamnă o creștere a consumului, ceea ce înseamnă o creștere a producției și serviciilor care se reflectă în creștere economică. S-a făcut un calcul, avem un element de orientare ca și impact bugetar, un 0,2% PIB indicativ. Deficitul pe anul 2016, așa cum se fundamentează și se conturează bugetul de stat, va ținti un deficit care să nu fie mai mare de 3%. Vă asigur că deficitul bugetar va fi respectat și urmărim să fie sub 3%”, a declarat fostul ministru al muncii.

 

Iohannis vrea întâi analize

Legea urmează să ajungă la președinte pentru promulgare. Klaus Iohannis a declarat luni, într-o emisiune la TVR, că va lua o decizie privind legea de majorare cu 10% a salariilor bugetarilor după ce va primi analizele aferente și va discuta cu noul premier Dacian Cioloș.

La rândul său, Dacian Cioloș a spus, când încă era premier desemnat, că nu are intenția să taie din buget diferitele propuneri de majorare a salariilor sau deciziile deja luate de Parlament, dar a precizat că nici nu vrea să pună în pericol credibilitatea României prin elaborarea unui buget „fără consistență și soliditate”, potrivit Gândul.info.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!