Salariul minim national, mai mare de la 1 octombrie 2013

Articol publicat in sectiunea Articole importante, Bani, taxe şi beneficii pe data 14 octombrie 2013

Aproape toti cei care lucreaza in Marea Britanie au dreptul legal de a beneficia de un nivel minim de remunerare, denumit National Minimum Wage (NMW – salariul minim national). Daca sunteti platit sub sumele specificate de acesta, atunci puteti contacta Pay and Work Right pentru a beneficia de ajutor confidential.

 

Ce este NMW?

NMW reprezinta suma minima pe ora cu care poate fi platit un lucrator pe teritoriul UK. Cu putine exceptii, el se aplica tuturor categoriilor de angajati, inca din clipa in care acestia parasesc bancile scolii. Rata NMW este revizuita anual, orice schimbari avand loc in luna octombrie a fiecarui an.

Toti angajatorii sunt obligati sa plateasca NMW angajatilor care se califica pentru el si nu exista niciun fel de exceptie legata de tipul sau marimea angajatorului. De asemenea, nici locul de pe teritoriul UK in care va desfasurati activitatea nu face vreo diferenta in ceea ce priveste NWM care vi se cuvine.

 

Categorii de personal indreptatite la NWM

Majoritatea angajatilor din UK, incepand cu cei care de-abia au parasit bancile scolii, au dreptul de a fi platiti macar cu rata NWM. Nu conteaza daca:

 • sunteti platit saptamanal sau lunar, in cecuri, numerar sau sub o alta forma;
 • lucrati full-time, part-time sau sub o alta forma de lucru;
 • lucrati la sediul angajatorului dumneavoastra sau detasat in alta parte.

Sunteti indreptatit sa primiti un salariu echivalent cu NWM chiar daca semnati un contract prin care sunteti de acord sa primiti o remuneratie mai mica, indiferent daca acest lucru s-a facut cu acordul dumneavoastra sau daca angajatorul a insistat sau amenintat sa acceptati o astfel de conditie. Un astfel de contract nu are niciun fel de efect legal, angajatorul fiind obligat sa va plateasca in conditiile stipulate de lege.

 

Categorii de personal care nu beneficiaza de NMW

 • Self-employed. Daca va aflati sub acest statut, atunci nu puteti primi o remunerare sub conditiile impuse de NMW. Daca dumneavoastra credeti ca sunteti un angajat al patronului, dar acesta va spune ca statutul dumneavoastra este acela de self-employed, atunci este la latitudinea sa sa dovedeasca acest lucru, cel mai probabil in fata tribunalului muncii sau al unui tribunal civil.
 • Directorii de companii. Daca sunteti director de companie, atunci dumneavoastra sunteti cel care faceti legea in birou. Trebuie spus ca nu sunteti indreptatit sa beneficiati de conditiile impuse de NMW daca detineti acest post. Daca aveti un contract de angajare sau de muncitor cu firma respectiva, atunci veti putea beneficia de conditiile NMW pentru acel contract, dar nu si pentru situatia de sef de birou. Daca nu stiti foarte bine ce statut vi se potriveste in postura in care sunteti, poate ca ar fi bine sa apelati la un sfat legal.
 • Anumiti ucenici. Daca aveti sub 19 ani si sunteti ucenic, atunci nu puteti beneficia de conditiile impuse de NMW. De asemenea, daca aveti peste 19 ani, sunteti ucenic, dar sunteti in primul an de ucenicie, nu puteti beneficia de conditiile de salarizare impuse de NMW.

 

Noile rate NMW

Exista diferite nivele ale NMW, fiecare depinzand de palierul de varsta. De la 1 octombrie 2013, ratele NMW sunt urmatoarele:

 • adulti (persoane de 21 de ani și peste): £6,31/ora;
 • angajati intre 18-20 ani: £5,03/ora;
 • angajati intre 16-17 ani: £3,72/ora;
 • ucenici: 2,68 lire pe ora;
 • indemnizația de cazare: £4,91/ora.

Un muncitor tanar este considerat ca fiind o persoana care este suficient de in varsta pentru a parasi scoala, dar care este mai tanara de 18 ani. Trebuie spus ca varsta minima la care puteti parasi scoala pentru a va angaja este de 16 ani.

 

Unde puteti obtine ajutor

The Pay and Work Right va poate pune la dispozitie ajutor confidential, ca si sfaturi legate de NMW si trebuie spus ca poate face acest lucru in aproape 100 de limbi. Daca sunteti platit sub conditiile NMW, puteti adresa o plangere/afla mai multe online la https://www.gov.uk/pay-and-work-rights-helpline sau la telefon 080 0917 2368.

Autor articol: Liviu Untaru
Etichete: , , , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!