România: Salariul minim va crește de la 1 mai

Articol publicat in sectiunea Articole importante, Economie pe data 8 ianuarie 2016

Guvernul a decis, în ultima ședință din 2015, ca salariul minim pe economie să crească la 1.250 de lei începând cu 1 mai 2016, a anunțat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu, precizând că de această majorare vor beneficia peste un milion de români, inclusiv bugetarii.

„Reluarea dialogului social era importantă. Nu a fost un dialog simplu, dar important a fost că s-a reluat și s-a ajuns la o concluzie”, a spus Suciu, referindu-se la negocierile cu sindicatele, care au cerut ca salariul minim pe economie să crească din 1 ianuarie 2016, scrie Mediafax.

El a precizat că de această majorare a salariului minim pe economie, prevăzută într-o hotărâre de Guvern, vor beneficia, în total, 1.131.000 de salariați, din care peste un milion sunt din sectorul privat. De această creștere vor beneficia și cei aproximativ 39.000 de bugetari.

„Am încercat să reducem impactul negativ pe care l-ar avea majorarea salariului minim asupra unor industrii. Prin termenul obținut, încercăm să identificăm industriile care ar putea fi afectate și să găsim elementele de suport pentru a putea prelua majorarea salarială fără să fie concedieri sau reduceri de activitate. Considerăm că în aceste luni în care firmele vor beneficia și de facilitățile fiscale, introduse de la 1 ianuarie, vor putea găsi resurse pentru a integra această majorare fără daune semnificative”, a arătat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

El a mai spus că există un decalaj între salariul minim și cel mediu din economie, dar „elementele de productivitate a muncii și de competitivitate a economiei nu pot fi compensate prin majorare salarială abruptă”. „Deci, de la 1 mai avem acest nou salariu în plată”, a adăugat sursa citată.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!