Salman Rushdie i-a vrajit pe bucuresteni

Articol publicat in sectiunea Cultură pe data 7 decembrie 2009

Cunoscutul scriitor indiano-britanic Salman Rushdie a fost indiscutabil „vedeta” ediţiei din acest an a Târgului de carte Gaudeamus. Ajuns la Bucureşti în prima zi a săptămânii trecute, autorul „Versetelor Satanice” a dat interviuri pentru ziare şi televiziuni, a susţinut o conferinţă de presă, a făcut o scurtă vizită prin Transilvania pentru a vedea de unde se trage Dracula, a dialogat cu o sală de teatru plină cu cititori şi a dat sute de autografe în prima zi a Târgului de carte de la Romexpo, unde i-a fost lansată „Seducătoarea din Florenţa”, cea mai recentă carte a sa tradusă în română. Cititorii lui Rushdie care au venit, marţi seară, la Teatrul Odeon din Capitală, au descoperit un scriitor care ştie să jongleze cuvintele, răspunzând jovial la întrebări şi vorbind cu naturaleţe despre condamnarea sa la moarte şi despre supereroi. Ludic şi neobosit, Rushdie a rezolvat întrebările cititorilor cu mici glume, cum ar fi „am de gând să scriu până mor”, „dintre mine şi ayatolahul Khomeini (n. r. – clericul iranian care l-a condamnat la moarte) nu eu sunt cel mort”, „îmi place Superman, nu poţi vorbi împotriva unui erou cu atâta curaj cât să poarte chiloţii roşii peste pantaloni; Batman mi se pare psihotic.”

Scriitorul a primit numeroase întrebări de la cititori, legate de politică sau de miza pe care a avut-o cel mai controversat roman al său, „Versetele satanice”. „Când am scris «Versetele Satanice» credeam că scriu următoarea mea carte, nu un volum atât de controversat. Era mult mai puţin politică decât primele mele romane. Ce mi se părea riscant la ea era structura. Mi se părea prea inovatoare, cu patru, cinci poveşti diferite, mă temeam că nu o să fie înţeleasă şi apreciată”, a afirmat scriitorul.

Anterior, în cadrul conferinţei de presă, Rushdie a recunoscut că nu ştie foarte multe despre România. „Dracula, Nadia Comăneci şi dictatura extravagantă a lui Nicolae Ceauşescu sunt cele câteva lucruri pe care le ştiu despre România, lucruri pe care le ştie toată lumea. Din literatură sunt familiar cu opera lui Mircea Eliade şi teatrul absurd al lui Eugene Ionesco, mai ales că în perioada studenţiei am şi jucat în două piese ale sale. Ca să fiu sincer ştiu mai multe despre Cehia, Ungaria, Bosnia sau Serbia, dar sunt aici ca să umplu acest gol de cunoştinţe”, a precizat scriitorul.


Etichete: , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!