„Salvati Rosia Montana!” in High Street Kensington

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 9 septembrie 2013

Londra_protest Rosia Montana_sept 2013

Peste 150 de romani au manifestat duminica, 1 septembrie, la Londra impotriva proiectului de lege care reglementeaza exploatarea aurifera cu cianuri in perimetrul Rosia Montana. Actiunea a avut loc pe bulevardul High Street Kensington din vecinatatea Ambasadei Romaniei la Londra. Ea s-a inscris in seria de proteste romanesti organizate in intreaga lume pentru a atrage atentia opiniei publice internationale asupra deciziilor Guvernului de la Bucuresti in cazul Rosia Montana.

 

Protest in costume populare

Decizia din 28 august a guvernului Victor Ponta de a trimite in Parlament un proiect legislativ ce ar permite inceperea exploatarilor folosind cianuri la Rosia Montana a scos mii de romanii in strada in aproximativ 50 de orase din Romania si din intreaga lume. Protestele au avut loc in 1 septembrie ca urmare a unei initiative a Asociatiei Alburnus Maior, coordonatoarea campaniei Salvati Rosia Montana. Scandarile revoltate ale romanilor s-au auzit concomitent la Bucuresti, Cluj, Timisoara, Brasov sau Iasi, ca si la Londra, Paris, Bruxelles, Viena, Washington sau Geneva.

Protestul de la Londra s-a desfasurat ca raspuns la indemnurile acestei asociatii. „A fost o initiativa organica. In ziua in care am aflat ca se organizeaza proteste la Bucuresti, mai multi oameni din Londra s-au grabit sa se implice, de parca ar fi fost o competitie. A fost creat un eveniment in acest sens pe website-ul de socializare Facebook si apoi ne-am adunat cativa organizatori, fiecare ajutand cum a putut. Am avut o intalnire anterioara, ne-am impartit sarcinile si totul a decurs natural”, ne-a relatat Oana Mondoc, o tanara romanca implicata in organizarea manifestatiei din apropierea Ambasadei Romaniei la Londra.

Manifestantii din High Street Kensington au fost in special tineri. Evenimentul a fost aprobat de politia locala si s-a desfasurat timp de doua ore, de la 3:00 la 5:00, duminica dupa-amiaza.

Copii mici in varsta de doar cativa anisori au purtat pancarte cu lozinci referitoare la protectia mediului pentru generatiile viitoare. Protestatarii au scandat: „Salvati Rosia Montana!”, „Opriti cianurile!” sau „E aurul nostru si nu e de vanzare!”. Ei au purtat, la indemnul organizatorilor, tricouri albe simple sau inscriptionate cu mesaje de condamnare a exploatarilor la Rosia Montana. Unii participanti erau imbracati in costume populare romanesti; altii aveau false bijuterii aurii, de calitate indoielnica, sau doar vopsite la fata locului in auriu, pentru a-si manifesta dezaprobarea fata de intentia de a exploata aur cu orice pret, in zona transilvaneana.

 

Impotriva clasei politice romanesti

Cei peste 150 de romani care au protestat la Londra, in 1 septembrie, au facut-o nu doar contra controversatului proiect de la Rosia Montana, ci si impotriva clasei politice din Romania.

„Acest protest a avut loc doar ca sa ii sustina intangibil pe ceilalti romani care protesteaza pentru Rosia Montana in Romania sau oriunde in lume. Dincolo de aceasta, protestul a fost unul simbolic, de sustinere a societatii civile romanesti. Pentru ca, de fapt, noi nu cerem politicienilor nimic, nu avem nicio pretentie de la ei, in timp ce ei sunt cei care ne exploateaza continuu; iar noi acceptam acest lucru. Mi se pare absolut important atat in ceea ce priveste proiectul Rosia Montana, cat si in cazul a zece alte cauze sa ne facem simtita prezenta, pentru ca politicienii sa ia aminte ca ei sunt cei care trebuie sa ne reprezinte pe noi si nu pe ei insisi”, ne-a declarat Oana Mondoc, unul dintre organizatorii protestului.

„Aceasta cauza trebuie castigata pentru ca oamenii sa isi recapete increderea si pentru a le arata respect acelor localnici, 20 sau 30, care de 14 ani au reusit sa tina piept la una dintre cele mai mari companii miniere canadiene”, a mai sustinut aceasta.

Georgiana Socianu este una dintre participantele la protestul romanesc din High Street Kensington. Tanara a aflat despre desfasurarea evenimentului prin intermediul Ligii Studentilor Romani din Strainatate, organizatie care a mediatizat protestul din centrul Londrei.

„Am venit aici in nume propriu, dar reprezint si Reteaua Profesionistilor Romani din Strainatate care a luat parte la acest protest. Am scandat si in romana, dar si in engleza, pentru ca am dorit sa aratam ca suntem solidari cu cei care protesteaza in Romania, dar si sa atragem atentia britanicilor. Si au fost surprinzator de multe reactii din partea trecatorilor, care au trecut, s-au oprit si unii chiar au filmat. De altfel, cațiva organizatori s-au postat pe trotuar pe ambele sensuri de mers ale bulevardului, tocmai pentru a explica trecatorilor ce se intampla si de ce suntem aici. M-am bucurat sa vad ca evenimentul a trezit interesul reprezentantilor unor agentii de presa sau a unor jurnalisti free lancer care au fost printre protestatari, au luat interviuri si au surprins ceea ce s-a intamplat”, a declarat Georgiana Socianu pentru Diaspora Romaneasca.

 

Proiectul Rosia Montana

Conform Mediafax, exploatarea de la Rosia Montana ar urma sa inceapa in noiembrie 2016. Investitia Rosia Montana, blocata de mai multi ani din cauza disputelor privind protectia mediului, a fost inclusa in Planul national de investitii si locuri de munca lansat, in urma cu o luna, de Guvern si prezentata ca proiect de „exploatare cu noi standarde de mediu”, de unde statul estimeaza beneficii de 78% din ceea ce genereaza proiectul.

Societatea Rosia Montana Gold Corporation este controlata de compania canadiana Gabriel Resources, care detine 80,69% din actiuni. In spatele Gabriel Resources sunt nume mari din businessul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz si Thomas Kaplan. Compania detine la Rosia Montana (judetul Alba), prin concesionare in vederea exploatarii, cel mai important zacamant de aur din Romania, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint.

Compania Gabriel Resources detine in prezent 80,69% din proiectul Rosia Montana, restul fiind in posesia statului prin compania Minvest.

Conform draftului citat, participatia statului va creste la 25% in doua etape, ambele conditionate de indeplinirea cumulativa de catre autoritatile romane a mai multor obligatii.

In ceea ce priveste beneficiile statului roman, cele doua parti estimeaza ca proiectul Rosia Montana va genera pentru bugetul de stat si bugetele locale venituri de aproximativ 2,3 miliarde de dolari si un efect direct in economia Romaniei de aproximativ 2,9 miliarde de dolari, la un pret de referinta de 1.200 dolari/uncie (lingouri tezaurizabile), totalul beneficiilor economice directe ale proiectului pentru Romania fiind estimate la peste 5,2 miliarde dolari, in conditiile mentinerii parametrilor relevanti ai legislatiei fiscale incidente din Romania, a pretului aurului, a costurilor aferente lucrarilor, serviciilor si produselor necesare exploatarii miniere, precum si a prevederilor planului de afaceri al RMGC asumat public conform regulilor pietei de capital.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!