„Salvati Rosia Montana!” in Trafalgar Square

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 7 octombrie 2013

Sute de romani au protestat duminica, 29 septembrie, in piața Trafalgar Square din centrul Londrei, impotriva inceperii exploatarilor miniere cu cianuri la Roșia Montana.

Mai multe publicații britanice au relatat despre manifestația din capitala Regatului Unit. Cotidianul The Independent a fost primul care a publicat un articol referitor la acest subiect, in ediția proprie online din aceeași seara.

„Aceasta a fost cea de-a șasea manifestație care s-a desfașurat la Londra impotriva controversatului proiect minier romanesc. Inainte cu trei zile, tineri pe biciclete au purtat banere și au scandat «Impreuna salvam Roșia Montana»…”, a relatat The Independent.

Activitațile miniere cu cianuri au mai produs un dezastru ecologic in Romania, in orașul Baia Mare din nordul țarii, in 2000, iși mai informeaza The Independent cititorii. „A fost cea mai mare catastrofa inregistrata in Europa dupa cea de la Cernobil (1986)”, conform aceleiași publicații.

„Este pentru intaia oara dupa momentul 1989 cand societatea civila romaneasca iese in strada pentru a contesta vehement un proiect prin care oamenilor le sunt violate anumite drepturi”, a declarat in cadrul articolului și Nicolae Rațiu, fiul lui Ion Rațiu, in calitate de reprezentant al Fundației Rațiu.

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!