NHS la suprapreț pentru imigranți: 125% pentru europeni, 150% pentru „restul lumii”

Articol publicat in sectiunea Articole importante, Sănătate pe data 17 iulie 2014

Guvernanţii de la Londra vor să introducă servicii de sănătate contra cost pentru imigranţi, informează BBC News în ediţia electronică din 14 iulie. În consecinţă, atât imigranţii din afara UE, cât şi cetăţenii europeni vor fi puşi în situaţia de a plăti la suprapreţ tratamentele şi intervenţiile medicale ce le vor fi asigurate în viitor prin intermediul NHS (National Health Services).

Astfel, pacienţii proveniţi din afara graniţelor Uniunii Europene ar putea ajunge să achite în proporţie de 150% costurile unui tratament. În aceleaşi condiţii, un european stabilit în Marea Britanie s-ar putea să plătească pentru acelaşi tratament un preţ de 125% în raport cu costul serviciilor prestate.

Măsurile au fost propuse de Jeremy Hunt, ministrul sănătăţii din Regatul Unit. El susţine că acestea vor descuraja imigranţii care vin în această ţară pentru aşa-numitul „turism pentru beneficii şi servicii sociale”. În plus, NHS îşi va recupera astfel propriile cheltuieli datorate serviciilor medicale asigurate imigranţilor.

Aproximativ 500 de milioane de lire sterline ar putea intra suplimentar, anual, în bugetul naţional al Marii Britanii, dacă aceste propuneri vor fi puse în aplicare, mai afirmă cu convingere ministrul sănătăţii. Conservatorul Jeremy Hunt a mai prevăzut amendarea instituţiilor spitaliceşti care omit să factureze costul serviciilor de sănătate asigurate pentru pacienţii străini.

„Nu avem nicio problemă cu imigranţii care apelează la tratamentele NHS atât timp cât plătesc pentru aceste servicii. La urma urmei, şi localnicii achită astfel de costuri prin intermediul taxelor pe care le plătesc către stat”, s-a justificat ministrul.

Măsurile propuse de Hunt ar putea fi puse în aplicare începând din primăvara anului 2015, informează BBC News.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!