Sănătate și plagiat

Articol publicat in sectiunea Editorialul săptămânii pe data 14 decembrie 2015

Plecăm spre țară de sărbători. Revenim în atmosfera ei, rememorăm evenimentele ei, așa cum le-am văzut pe internet sau la televizor, încercăm să înțelegem cum au trăit ai noștri cum au trecut peste anul ăsta halucinant, năucitor, aproape imposibil. Cât de schimbați îi vom regăsi, cu ce tristeți, cu ce speranțe.

Din câte vedem, multe lucruri par să se apropie de normal după ani întregi de aberații. Unul dintre ele, foarte recent, pare că nu ne privește direct, dar poate fi simbolic. Nu numai că doctoratul lui Victor Ponta a fost retras, dar chiar Consiliul Național de Etică a fost demis. Respectivul organism se ocupă tocmai cu validarea doctoratelor și a făcut toate acrobațiile posibile ca să-l scoată pe Ponta basma curată. De altfel, de un tratament asemănător s-a bucurat și Gabriel Oprea, care s-a văzut, brusc, fără „dr.”. Ni se părea, atunci, inevitabil să se întâmple toate ilegalitățile posibile. Orice era posibil în România. Ne resemnasem, chiar dacă mai scriam, nervoși, pe la gazete. Evident, fără niciun efect. Dar iată că, tocmai înainte de sărbători, parcă se simte un aer de realism politic. Cu veștile proaste și cu cele bune. Cu anularea măririlor de salariu, cu tăieri bugetare, dar și cu măsuri de instaurare a normalității în domenii atacate de cancerul corupției. Din această perspectivă, eliminarea tuturor membrilor Consiliului Național de Etică din respectivul organism este un gest de mult necesar. Urmat, firește, de obligativitatea verificării tuturor persoanelor cu demnități publice care anunță că dețin un doctorat. Chiar dacă nu suntem o țară de doctori în ceva, înțelegem că lupta nu e aici pentru doctorate, ci pentru adevăr. Adevăr în viața publică, iată o noutate absolută în România post-revoluționară. O asemenea idee e aproape science-fiction și nu cred să găsim o asemenea propunere indecentă decât la începuturile democrației, prin paragrafele mult hulitei proclamații de la Timișoara. O utopie, desigur. Dar revenirea la aceste utopii care ne-au ținut în stradă în 89 este, poate, tratamentul necesar după atâta minciună politică și atâta șmecherie economico-financiară.

Începutul schimbării este deja vizibil, iar ambasadorul SUA la București vorbește despre un exemplu puternic pe care România îl dă în materie de luptă anticorupție. Nu e puțin lucru. Dar e la fel de adevărat și că suntem campioni în începuturi. Am început curățenia asta la fiecare schimbare de guvern sau de președinte, ba chiar și printre aceste evenimente, prin moțiuni de cenzură, război al declarațiilor, programe politice de o absolută măreție. Sperăm, totuși, că acum începutul va avea și o continuare. Până atunci, regăsim atmosfera sărbătorilor, care nu prea există aiurea, și ne bucurăm de zăpezile iernii. Căci, vorba românului, dacă ninge bine, dacă nu ninge, iarăși bine. Noi să fim sănătoși.

Autor articol: Radu Ciobotea

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!